Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция в Турция

16 юни 2013 в 22:17 4791 4

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС

Нови сблъсъци имаше тази нощ между полиция и протестиращи в Истанбул. 

Силите за сигурност започнаха акция по изтласкването на агресивно настроените демонстранти от площад "Таксим", които замерват полицаите с камъни. В течение на днешния ден провокатори десетки пъти се опитаха да проникнат на площада, на който се намират няколко взвода на полицията, съобщава ИТАР-ТАСС.

В Истанбул бяха задържани над 40 души, сред които и чужденци. На площад "Таксим" и в парк "Гези", откъдето силите на реда изтласкаха протестиращите, продължава почистването. Зелените площи се възстановяват с дръвчета и цветя.

На "Тексим" дежурят седем превозни средства с водомети, голямо количество бронирана техника, която се използва за разпръсване на протестиращи, и около 200 служители в отрядите на полицията за борба с безредиците.

Премиерът на Реджеп Тейип Ердоган събра стотици хиляди свои поддръжници в Истанбул, докато на разстояние от няколко километра отряди на полицията за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат антиправителствени демонстранти. По-рано в неделя той защити насилственото потушаване на протестите. Той заяви, че негов дълг е било да нареди евакуирането на парк „Гези”, след като демонстрантите не са се подчинили на неговото предупреждение да напуснат. 

Германия призова Турция „да уважава правото на протест и правото на свободно изразяване” на гражданите. Щефан Сайберт призова още за продължение на диалога в Турция. Той добави, че германското правителство призовава всички страни към разумност. 

Двата най-големи синдиката в Турция обявиха обща стачка в протест срещу полицейското насилие срещу антиправителствените демонстранти. „Ще стачкуваме утре (в понеделник) в цялата страна, заедно с профсъюза DISK и други организации”, заяви Бакъ Чинар, говорител на синдиката KESK. Профсъюзите призовават за незабавно прекратяване на насилствените полицейски действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови