75 бойци се върнаха от руски плен, сред тях е и един азовец

Горица Радева, наш кореспондент в Одеса 01 юни 2024 в 12:25 2133 0

Освободените от руски плен украински бойци
Освободените от руски плен украински бойци.

75 украинци се върнаха у дома при 52-ия обмен на пленници между Русия и Украйна. 37 са представителите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), 21 са от Националната гвардия, 7 граничари, шестима от Териториалната отбрана и четирима цивилни.

Интересното в този обмен е, че за първи път от 6.05.2023 година има един обменен боец от полка Азов.

Ето какво написа във Фейсбук полковник Денис Прокопенко – Редис – командир на 12-та бригада със специално предназначение „Азов“:

„Сред пленените украински военнослужещи, които днес се върнаха в Украйна, има само един представител на Азов. Един от над 900 човека. Те издържаха първият, най-тежък удар, и на своите рамене изнесоха отбраната на Мариупол в продължение на 86 дни, съсредоточавайки на себе си хиляди окупатори. Те дадоха на Украйна драгоценно време. Те изпълниха заповед. Тях не ги обменят.“

Добавя, че последно азовци са обменяни преди повече от година.

„Моята болка за това, като командир, не може да се сравни с болката, която изпитват роднините на нашите побратими, които вече трета година чакат своите близки. Над 700 дни пленените азовци се намират в нечовешки условия.“

Всяка неделя в областните градове на цяла Украйна се провеждат акции, с цел да се привлече вниманието върху проблема с обмените, и връщането на военнопленниците у дома. Украинската страна многократно е предлагала на Русия обмен всички на всички. Към момента без успех.

За никого не е тайна, че отношението към азовците в плен е значително по-лошо, отколкото към останалите военни.

Президентът на страната Володимир Зеленски написа следното:

„През цялото това време ние и за ден не сме преставали да работим, за да върнем у дома всеки и всяка от руски плен. И днес имаме важен резултат - това са 75 наши хора върнали се в Украйна. Помним всички. Влагаме максимум усилия, за да намерим всеки и всяка. Благодаря на екипа, който работи за обмените“.

Освен военните, в руски плен има и цивилни – жени, деца и старци. Също е важно да се отбележи, че украинската страна допуска представители на различни правозащитни организации, медии от цял свят в лагерите, където живеят руските военнопленници. Осигурена им е възможност за получаване на парични преводи, пратки, нормални условия за живот, възможност за работа и т.н. До украинските военнопленници никой, освен руснаците, няма достъп.

    Горица Радева

    Горица Радева е родена във Велико Търново, завършила е Актьорско майсторство в Театрален колеж "Любен Гройс" в класа на проф. Надежда Сейкова, след това магистратура по "Мениджмънт в сценичните изкуства" в НАТФИЗ. От края на 2023 е военен кореспондент в Украйна.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II