45 000 души са евакуирани заради изригналия вулкан Таал във Филипините

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2020 в 09:43 1547 0

Около 45 000 души бяха евакуирани заради изригналия вулкан във Филипините, предаде ДПА. 

За втори ден вулканът Таал, намиращ се на 66 км южно от Манила, изхвърля гъст дим и "дъжд" от камъни. През нощта са регистрирани най-малко 75 вулканични земетресения. Огромен облак от бяла и сива пепел се е издигнал на 15 км височина.

"Скоростта на ескалация на вулканичната активност на Таал ни изненада", каза пред репортери Мария Антония Борнас, главен специалист по научни изследвания във Филипинския институт по вулканология и сеизмология, предаде Ройтерс. 

Борнас добави, че е открита магма, която все още не е достигнала до повърхността и се очаква тя да изригне по всяко време. 

Властите предупреждават, че все още е възможно "опасно мощно изригване" през следващите часове или дни.

Това може да наложи да бъдат евакуирани най-малко 200 000 местни жители.

Някои туристи игнорираха опасностите и отидоха до градовете, които са най-близки до вулкана, за да видят гледката от изригването.

"Това е един път в живота опит за нас", каза израелският турист Бени Боренщайн пред Ройтерс, докато той изкарва снимки на Таал от гледка в град Тагатай. 

Международното летище на филипинската столица бе затворено заради пепелта. Над 100 вътрешни и международни полети бяха анулирани.

Днес полетите бяха възобновени частично, съобщи управата на летището.

Таал е вторият най-активен вулкан във Филипините.

По данни на Филипинския институт за вулканология и сеизмология вулканът е изригвал 33 пъти от 1572 г.

Последното изригване на вулканът Таал е било през октомври 1977 г., а това с най-много жертви през 1911 г., когато загиват над 1300 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови