30 ранени при протестите в Румъния (ВИДЕО)

Юлиан Христов 16 януари 2012 в 09:26 1459 0

 Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Повече от 30 души бяха ранени по време на протест, който прерасна в насилие в Букурещ снощи, след като полицията използва сълзотворен газ срещу демонстранти, хвърлящи камъни. От букурещката Служба за спешна помощ заявяват, че при тях са регистрирани 33-ма ранени, като петнадесет от тях, в това число и трима полицаи, са хоспитализирани. Останалите са получили медицинска помощ на място.

Стотици румънци излязоха на протест в Букурещ срещу строгите икономически мерки и планирана реформа на здравните грижи в страната. Демонстрантите поискаха оставката на румънския президент Траян Бъсеску. С лозунги "Оставка" и "Не се страхувайте, Бъсеску ще бъде съборен от власт!", протестиращите проведоха вчера марш към президентския дворец, наблюдавани отблизо от 150 полицаи.

През последните дни протести бяха проведени в Клуж, Яш, Галац, Крайова, Тимишоара и други градове на страната. Причината за тях е предложената от Бъсеску реформа за здравеопазването. Въпреки факта, че на 13 януари, президентът реши да не продължи реформата, организаторите не са отменили своите искания, като протестират срещу твърда социална политика на правителството като цяло.

Видео от протестите:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови