23 хиляди хиляди хасиди пристигнаха в украинския Уман за еврейската Нова година

Красимир Крумов 25 септември 2022 в 15:00 8119 0

Хасиди на поклонение в Уман през 2021 година

Снимка Getty Images

Хасиди на поклонение в Уман през 2021 година

Над 23 хиляди пилигрими хасиди пристигнаха в град Уман в Централна Украйна по случай празника Рош ха-Шан – еврейската Нова година, съобщи в неделя Обединената еврейска общност. Войната не спря пилигримите от традиционното им поклонение. Тази година Рош ха-Шан се пада в дните 25-27 септември.

Според държавната миграционна служба на Черкаска област на 23 септември в Уман са пребивавали почти 20 хиляди пилигрими, а еврейската общност смята, че в неделя сутринта броят им е надхвърлял 23 хиляди души. Ежегодно до Украйна пътуват хиляди поклонници от хасидската общност в Бразилия. В мирно време и преди ковид пандемията в Уман пристигаха над 40-50 хиляди евреи.

За ортодоксалните евреи Уман е едно от най-почитаните светилища, тъй като тук е разположена гробницата на равина праведник Нахман (Брацлавски). Всеки истински евреин е длъжен да посети това място. Хасидските поклонници идват в градчето не само да отпразнуват новата еврейска година, а и да намерят тук щастие. Популярна легенда сред евреите е: ако празнувате Нова година в гроба на праведник - цадик, то следващата година ще донесе много щастие. Равинът Нахман е считан за един от най-известните еврейски мистици.

Украинските власти отправиха предупреждение към пилигримите от цял свят да се въздържат от пътувания до Уман в условията на война. На територията на Черкаска област няма активни бойни действия, но на практика цялата територия на Украйна е в потенциална опасност.

В историята на евреите има няколко места на Земята, които са важни за народа им. Наред с Ерец в Израел, където се случват най-важните събития от историята на израелитяните, това са още Вавилон, където е написан Талмудът, Испания, където се е създало учението Кабала и Украйна, където възниква хадисизмът.

Хасидите са ортодоксалните евреи, а името им, преведено от иврит означава „праведност“. Учението възниква в Украйна в средата на XVIII век и е създадено от Израел Баал-Шем-Тов. В Уман е погребан неговият внук равинът Нахман. За това разклонение на юдаизма религиозният екстаз е по-важен от стифовете на Талмуда. Учението, развито от равина Беща, означава следното: неграмотен евреин може да е по-близо до Бога, отколкото най-квалифицираният учен. Този подход се харесваше на евреите, които се придържаха към класическия юдаизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови