23 години от падането на Берлинската стена (видео)

Николаос Цитиридис 09 ноември 2012 в 09:10 3207 0

Декември 1989 г. от двете страни на стената. Снимка: Wikipedia
Декември 1989 г. от двете страни на стената. Снимка: Wikipedia

Германия отбелязва днес 23 години от падането на Берлинската стена, която разделяше Западна от Източна Германия и беше символ на идеологическото разделение на Европа.

Официалните събития ще са пред мемориала „Берлинска стена" на Бернауер щрасе, където са запазени секции от стената.

Изграждането на стената започва през 1961 г. по инициатива на ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт заради масовата емиграция на млади работници към Западна Германия. То продължава до 1975 г.

Стената се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, които са със закръглен връх, за да да затрудняват опитите за бягство.

Над 5 хил. души успяват да избягат на Запад, като най-известните случаи са: масовото бягство по тунел дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента.

139 души обаче са убити при опит за бягство от граничари, които охраняваха стената в Източна Германия.

Точно преди 23 години - 9 ноември 1989 г., министър-председателят на на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане страната. Това се случва късно вечерта и на въпрос откога влиза в сила, той обявява, че ограничението пада веднага. Предполага се, че го е направил неволно или от умора.

В резултата на неговото изказване хиляди хора от Източен Берлин нахлуват в Западен Берлин, като започват сами да демонтират стената. 

Откъс от пресконференцията на Шабовски може да видите тук:

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!