16-годишно момиче обвинено в подготвяне на терористични атаки в Дания

OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 15:45 2884 1

Прокуратурата в датския град Холбек повдигна обвинения на 16-годишно момиче в подготвяне на терористични нападения срещу две училища, едно от които еврейско.

Момичето е арестувано на 13 януари, след като полицията заподозряла, че е придобило химически материали, с които да направи бомби. 

Ден по-късно е арестуван и 24-годишен приятел на момичето, на когото са повдигнати подобни обвинения, в това число, че я е снабдил с ръководство за изготвяне на експлозиви. 

Пред съда в Холбек двамата са отхвърлили обвиненията срещу тях. 

Според местни медии момичето наскоро е приело исляма, а момчето се е било в Сирия. 

В Дания е обявена "сериозна" степен на терористична заплаха, след като през февруари миналата година въоръжен мъж уби двама души в копенхагенска синагога.

Датското контраразузнаване обяви, че ареста на двамата не намалява степента на терористична заплаха в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2016 в 17:07

"Според местни медии момичето наскоро е приело исляма, а момчето се е било в Сирия."

А-а-а-а, не така!!! "Ислам из ъ релиджън оф пийс!" Виждам профилиране на религиозна, етническа и полова основа, защото в статията става въпрос за момиче! На религиозна основа, защото става въпрос за ислям, и на етническа основа, защото единия от тези аратлици е ходил в Сирия! Къде спи Българския Хелзински Комитет? Правата им са нарушени, помощ, сега ще изпадна в истерия!!!! Искам незабавно закриване на Офнюз, ако може също съд и затвор, а ако може така изобщо да закрият всички печатни медии ще е най-добре - така е най-сигурно, че никой няма да напише нищо не-политкоректно!

П.С. Чак сега се замислям какъв оксиморон и парадокс е една организация да се казва български хелзински комитет. Какво означава това изобщо? Хелзинки не се намира в България. Как един хелзински комитет може изобщо да бъде български? И какво означава словосъчетанието "български хелзински"? Нещо като Подуенски Нюйоркски? "Матриял" за разсъждение...