12 хил. светкавици разпалиха над 130 пожара в Канада и принудиха стотици да бягат от домовете си

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2021 в 15:07 1671 0

Снимка БТА/АП

Повече от 130 горски пожара, предизвикани от светкавици, горят в Западна Канада, съобщава Би Би Си. Страната се бори с рекордна гореща вълна.

Правителството обяви, е ще изпрати военни самолети, които да помогнат на спасителите в борбата за овлазяване на пожарите в провинция Британска Колумбия.

По-рано тази седмица хора трябваше да избягат от село Литън, което се намира там. В селото бе регистриран националния температурен рекорд от 49,6 градуса във вторник. То беше унищожено от пожар. Огънят в селото - което се намира на около 260 км североизточно от Ванкувър - принуди много от 250-те му жители да избягат, без дори да успеят да вземат някакви вещи, в сряда вечерта. За 15 минути всичко било обзето от пламъци, по думите на кмета, интервюиран от Би Би Си.

Ненормално високи температури обхванаха Северна Америка през последните дни. Експерти очакват климатичните промени да засилят честотата на екстремните събития, като горещите вълни. И все пак свързването на което и да е от тях с глобалното затопляне е сложно - отбелязва британската медия.

В петък пожарната служба на Британска Колумбия съобщи, че 136 пожара са били активни в провинцията. Те са възникнали в резултат на около 12 хил. светкавици. Стотици жители бяха предупредени, че може да им се наложи да напуснат домовете си.

Министърът на отбраната Харджит Саджан каза, че правителството ще осигури помощ, включително военни хеликоптери и персонал, които са помогнат в овладяването на огъня и достигането на хора, застрашени от него.

Пожарите доведоха до затварянето на редица големи пътища.

Министърът на сигурността Бил Блеър констатира, че горските пожари са имали "опустошително" и "безпрецедентно" влияние върху Британска Колумбия. Те, по думите му, показват, че "ние сме в първите етапи на това, което обещава да бъде дълго и предизвикателно лято".

Здравните власти обявиха, че е вероятно горещата вълна да е предизвикала смъртта на 719 души през последната седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови