10 хиляди на протест в Братислава срещу корупцията след убийството на журналиста Ян Куциак

ОFFNews Последна промяна на 09 март 2018 в 20:22 3404 0

Снимка AP

Най-малко 10 000 души се събраха тази вечер на площад в Братислава, за да протестират срещу корупцията и да поискат оставката на министър-председателя Роберт Фицо, съобщи Франс прес.

Демонстрацията бе организирана след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, което шокира Словакия и имаше силен отзвук и в чужбина.

Преди да бъде застрелян заедно с годеницата си, журналистът се е готвел да публикува статия за предполагаеми връзки между словашки политици и италиански бизнесмени, заподозрени във връзки с калабрийската мафия ндрангета.

Демонстрантите издигнаха плакати, някои от които бяха учтиви ("Моля, подайте оставка"), други - по-агресивни ("Фицо спи с мафията"), а трети - лаконични ("Тъжно ми е" или "Негодници").

Протестът започна мирно, с различни речи, въпреки опасенията на Фицо, че ще се стигне до насилие.

Преди седмица хиляди хора, включително 25 000 в Братислава, участваха в антикорупционни демонстрации и поискаха оставката на премиера от левицата и на вътрешния му министър Роберт Калиняк.

Политическата криза накара една от партиите от управляващата коалиция, "Мост-Хид", да обмисли излизане от правителството, ако Калиняк не подаде оставка.

Ако партията вземе това решение, очаквано в понеделник вечерта, Словакия ще се ориентира към съставяне на правителство на малцинството или към предсрочни избори.

БТА