10 бивши френски войници се бият за "Ислямска държава"

ОFFNews 22 януари 2015 в 17:13 6882 5

Мъже от френския чуждестранен легион.
Мъже от френския чуждестранен легион.

Около 10 бивши френски войници са се присъединили към "Ислямска държава" заедно със стотици други французи, съобщиха източници от френското военно министерство, цитирани от "Ал Арабия".

"Не се притесняваме за бившите ни войници, а за това да предотвратим феномена на радикализацията в настоящите ни войскови части", заявява източникът.

Военният министър на страната отказа да коментира разкритията директно.

"Случаите на бивши военни, изкушени от джихадизма, са изключителна рядкост", кратко каза той пред медиите.

Съставът на вътрешното военно разузнаване на Франция е 1000 души, като в скоро време към него ще бъдат причислени още 65 души, които ще следят за прояви на радикален ислям в армията.

Към момента поне 1200 френски граждани се бият в Сирия и Ирак на страната на терористите.

Френският вестник "Телеграф" изтъкна, че най-притеснителното от изнесените данни е присъствието сред джихадистите на войник от елитната френска парашутна дивизия.

Тя се смята за една от най-опитните специални части сред европейските войски.

Мъжът е останал неназован, но за него се знае, че произхожда от Северна Африка и е обучен в ръкопашен бой, стрелба и техники за оцеляване. След напускането на армията е работил в частна охранителна компания на Арабския полуостров, където се е радикализирал.

Друг французин е "емир", водач на група френски ислямисти, които оперират в сирийския район Деир Езор. Смята се, че всички членове на формированието са получили солидно военно обучение. 

Някои от бойците са в ранните си 20 години и са специалисти по експлозивите. Те са или французи, приели исляма, или радикализирани граждани на страната от арабско-мюсюлманско потекло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови