Олимпийска шампионка по художествена гимнастика на Русия обвини Ирина Винер в насилие

Рени Петрова 31 май 2024 в 14:19 46397 3

Маргарита Мамун

Снимка sports.ru

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика в Русия Маргарита Мамун

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика на Русия Маргарита Мамун обвини президента на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер в насилие, разказва руският сайт "Sports.ru". 

В интервю за блогъра Витя Кравченко гимнастичката обяснява как са протичали тренировките и какво е отношението на старши треньора Винер към състезателките. 

Причина за интервюто беше филмът "Отвъд границите" - документална история за последната година от подготовката на Маргарита Мамун за Олимпийските игри в Рио през 2016 г., заснет от полския режисьор Марта Прус. Филмът подчерта незабелязаната страна на гимнастиката, а видеото, в което Винер се кара на Мамун за изпълнението ѝ по груб начин, беше споделяно и коментирано от стотици. 

Във филма е заснето отношението на Винер към Мамун по време на тренировка. Тогава бившата съпруга на руския олигарх Алишер Османов нарича гимнастичката "нищожество". На премиерата на "Отвъд границите" в Полша Винер напусна залата, но впоследствие поиска филмът да бъде включен във фестивал и да бъде излъчен в Москва. 

Сега в интервю за блогърката Вита Кравченко Мамун разказа за трудностите в гимнастиката и за отношението на треньорите към гимнастичките. 

"Олимпийското злато изтрива всички лоши неща от паметта ти, остава само доброто. Ирина Александровна (Винер) наистина направи много добро за мен. Но не подкрепям такива методи и като цяло не подкрепям никакво насилие - физическо или психическо", изтъква Мамун. 

За обидите по време на тренировка тя казва, че още тогава не ги е приела лично, тъй като треньорите са се опитали да "извадят звяра" в нея.

На въпрос защо, въпреки че не е приела думите лично, гимнастичката се е разплакала, тя обяснява, че е имала нужда от помощ, защото не е могла да се справя с емоциите си и не е разбирала какво трябва да направи, за да се получи: "Това беше предолимпийското световно първенство, където се разиграваха квоти".

Според нея слабостта на Винер е именно в това, че не може да се контролира.

Мамун допълва, че до миналата година е продължавала да сънува Ирина Александровна Винер. 

"Сънувах тренировки, крясъци, че печеля нейното одобрение и любов. Както и да го криех, както и да си казвах, че не го приемам лично, или се опитвах да се абстрахирам и да го възприема като шум... Как иначе ще се справиш?", заявява още тя. 

Гимнастичката дори сравнява отношението между нея и Винер като между дете и родител-насилник: "Отгледал те е, дал ти е живот, но си спомняш някои моменти от детството, обичате се, но не можете да забравите тези неща".

Мамун коментира и различните реакции на сцената от филма с обидите от страна на Винер. По думите ѝ всички англоезични коментари не одобряват агресията и обидите, а всички рускоезични казват: "Да, така трябва да бъде, тя сама е виновна". 

"Мисля, че това са останки от съветското минало, съветско възпитание. Крещи, но мнозина и бият... У нас това е оправдано", категорична е олимпийската шампионка.

На въпрос какво означава Винер за гимнастиката Мамун отговора: "Тя е гимнастика". Според нея без Винер Русия никога нямаше да постигне големи резултати в спорта, както и че нищо не минава "покрай" Винер, а напротив - всеки детайл трябва да получи одобрението й.

По думите й треньорката има пълен контрол в дисциплината. 

Първият треньор на Маргарита Мамун Татяна Душкина подкрепя думите на ученичката си. Според нея треньорите са твърди и жестоки.

"Когато играх за юношеския отбор на Москва и Съветския съюз, всичко беше малко по-различно за нас. Имахме много интелигентна публика и учители, които никога не обиждаха и унижаваха. Мисля, че рибата се вмирисва откъм главата", допълва Душкина. 

Думите на Мамун коментира и последният и основен треньор в кариерата на гимнастичката Амина Зарипова, която също е заснета във филма "Отвъд границите". 

Зарипова е може би най-противоречивият герой. От една страна, личният треньор очевидно е един от най-близките хора в живота на Мамун. Във филма тя утешава, прегръща и целува Маргарита много пъти. Включително предизвиква гнева на Винер, която се обръща към Запирова с думите: "Няма нужда да я ближеш, да я целуваш. Това я отпуска в неподходящ момент".

Треньорката обяснява, че се е почувствала зле от отношението на Винер, но не поиска да коментира има ли насилие в художествената гимнастика в Русия. 

Ирина Винер 

Винер написа публикация в отговора на Мамун, която бързо изчезна

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика реагира на изявлението бурно и своевременно. В нейния канал в Tелеграм се появи дълъг пост, в който блогърът Витя Кравченко беше наречена "чуждестранен агент, който опозорява всичко в нашата страна".

Винер коментира и Мамун с думите:

"В интервюто Рита говори за много неща. Но, дете мое, отгледало ли си някого през живота си? Вие отглеждате син, дай Боже, да порасне истински човек и тогава ще видим.

Но явно никога няма да можеш да бъдеш треньор, още по-малко да се издигнеш като звезда! Когато баща ѝ умираше по време на подготовката за Олимпийските игри, аз ѝ напомнях за това всеки път и непрекъснато казвах: "Правиш всички упражнения в името на баща си, за да удължиш живота му". Това много ѝ помогна. И тя наистина се хвана за това. Изглежда, че го е забравила. Е, това е въпрос към Рита. Но това е моят метод".

Час по-късно публикацията от канала на Ирина Винер изчезна. 

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2415

    3

    Пустиняк

    06.06 2024 в 22:01

    Безчовечната система ражда безчовечни личности, за които целта оправдава всички средства! Баща ти умира а теб те карат да въртиш лента и да изпитваш вина за влошаването му вместо да си до него и да му държиш ръката... Изроди!

    145

    2

    Джендо Джедев

    31.05 2024 в 18:16

    Това момиче да не вземе да падне от някой балкон?

    1246

    1

    БотоксПутю

    31.05 2024 в 15:32

    И ние си имахме подобна на Винер - Нешка дето нямала грешка? И сега страстна привърженичка и пропагандаторка на нацистка Русия.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16