Крис Фрум облече жълтата фланелка след невероятна атака на спускане

Владимир Йончев 09 юли 2016 в 19:53 5646 0

Крис Фрум

Големият фаворит в Обиколката на Франция Крис Фрум (Скай) облече жълтата фланелка след победа в 8-ия етап на най-голямото колоездачно състезание, дошла след невероятна атака по време на спускане.

Етапът от По до Банер дю Лушон (184 кнм) беше първият много труден планински етап от серията етапи в Пиринеите и премина през най-емблематичната височина в тура Кол дю Тур Мале. Височината от екстра категория обаче беше първа в поредицата от четири височини и основната група пусна откъсване от трима състезатели - Тибо Пино (FDJ), Рафал Майка (Тинкофф) и Тони Мартин (Етикс).

Пино, който вчера загуби 3 минути, а с тях и шансовете си за генералното класиране, съсредоточи усилията си в битката за фланелката на червени точки. Пино изпревари Майка в спринта на височината и взе 25 точки, с които поведе в класирането за катерачи. На следващата височина, която беше от втора категория, французинът отново изпревари поляка, но веднага след това рязко се срина. След поглъщането на бегълците, Майка успя да се задържи в основната група и участва в спринта на следващата височина от първа категория, където се получи куриозна ситуация. Скай изглежда решиха, че полякът прави атака за откъсване. Крис Фрум и Ват Пулс контраатакуваха и оставиха поляка на трето място, който след това гневно обясняваше на Фрум, че е трябвало да му остави победата. Точките за трето място обаче бяха достатъчни полякът да поведе в класирането за катерачи.

Макар че Скай контролираха състезанието от самото начало, от тук до края имаха отчайваща доминация. Основната група се сви до само 23-ма състезатели, от които петима бяха от Скай и налагаха високо темпо, което изръси страдащия от тежкото падане преди няколко дни Алберто Контадор. Единственият му помагач Роман Кройцегер остана в основната група, което е знак, че Тинкофф вероятно са отписали шансовете на Контадор за генералното класиране и вече залагат на чеха като лидер на отбора.

Високото темпо на Скай по последната височина остави основните им конкуренти от Мовистар само с двама колоездачи в основната група. 2 километра преди височината започна серия от атаки, най-сериозната от които беше на Ромен Барде (AG2R). Атаката на Барде беше прихваната от Серхио Енао (Скай), който дръпна със себе си Крис Фрум. Големият му конкурент Наиро Кинтана (Мовистар) през цялото изкачване опитваше да не се отделя от Фрум, който от своя страна също опита откъсване.

При поредицата от атаки основната група се сви до 14 колоездачи и малко преди най-високата точка изглеждаше, че те са неутрализирали Фрум съотборниците му, но точно в този момент големият фаворит направи своя удар. Метри преди края на височината той започна спринт, а изглежда конкурентите му се подведоха, че той е само заради точките от височината. Следващият го плътно Наиро Кинтана се отказа в момента, в който прехвърли височината, очаквайки, че атаката е преминала и групата спокойно ще се спусне до финала.

Фрум, който никога не се е славел като добър спускач, обаче точно на върха натисна рязко, влезе рисково в първияте два завоя и разви изключитрелна скорост. За пръв път англичанинът подкара в изключително опасния, но ефективен стил на Петер Саган - седнал върху предната част на рамката.

Наиро Кинтана потърси с поглед славещия се като най-добър спускач в тази група негов съотборник Алесандро Валверде. Валверде обаче беше поизостанал и докато двамата се организират, Фрум натрупа решителните няколко секунди преднина и до финала беше невъзможен за стигане.

Фрум финишира на 13 секунди пред групата на фаворитите, но заради бонификацията от 10 секунди за победата си, вече води с 23 секунди пред основния си съперник Наиро Кинтана (Мовистар).

Втори в етапа завърши Дан Мартин, а последните секунди бонификация взе Хоакин Родригес - Пурито.

В генералното класиране Пурито е трети, със същото време като втория Адам Йейтс и на 16 секунди след Фрум. Контадор загуби нова минута и вече изостава с повече от 3 минути.

Почти всички останали фаворити обаче са с минимално изоставане и запазват шансовете си.

Двама от фаворитите претърпяха инциденти, Вилко Келдерман падна, защото гумата му излезе от каплата, което е невиждана досега в състезание от такъв ранг грешка на механиците.

Пиер Ролан пък разкъса екипа си, обърсвайки стената при един завой, но въпреки това остана на велосипеда си и финишира облян в кръв.

Утре обиколката навлиза в Испания и в Андора, където живее Пурито и където са шосетата, на които той тренира. Етапът в Андора е един от най-трудните тази година, а финалът е на 2240 метра надморска височина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови