Учителка осъди скандална директорка на софийско училище

Александра Маркарян 15 март 2013 в 15:57 10188 6

От ляво на дясно: Бившата помощник-директорка в 30 СОУ Евгения Тодорова, учителката Мима Димитрова и майката на шестокласничка Диана Михайлова. Снимка: Сергей Антонов
От ляво на дясно: Бившата помощник-директорка в 30 СОУ Евгения Тодорова, учителката Мима Димитрова и майката на шестокласничка Диана Михайлова. Снимка: Сергей Антонов

Учителка осъди скандална директорка на софийското 30-то училище за неправомерно уволнение. Софийският районен съд отмени заповедта за уволнение на началната учителка Мима Димитрова, разписана от директорката Атанаска Рейха.

Решението е от 7 март 2013 г.  То подлежи на обжалване.

Атанаска Рейха се прочу с отказа си да извика медицински екип за учителка с кръвно 251/119, измерено непосредствено след разговор между двете. Инцидентът става през февруари 2012 г.

Учителката - Ася Балтакова, бе спасена след бързата реакция на медицинската сестра на 30 СОУ и учители, които пренебрегнали волята на директорката и извикали линейка.

Колежката на Ася Мима Димитрова е уволнена няколко месеца след инцидента с абсурден мотив: че няма документ за допълнителна квалификация по ранно чуждоезиково обучение, каквато не ù е необходима, защото Димитрова не преподава чужд език. Самата Димитрова твърди, че мотивът за уволнението е синдикалната ù дейност и сигналите, подавани от нея за нарушения на директорката.

На 17 септември 2012 г. Рейха връчва нова длъжностна характеристика на Димитрова, която е главен учител, начален етап на основно образование I-IV клас. В нея директорката вписва новото изискване за квалификацията, с което нарушава инструкция на министъра на образованието. (В нея са разписани изискванията към учителите, заемащи съответната длъжност.)

Директорката, пишат по този повод от съда, няма право да установява по свое усмотрение и по целесъобразност изисквания за образование и професионална квалификация, тъй като същите нормативно е установено да бъдат предмет на държавните образователни изисквания.

Съдът отменя заповедта за уволнение на Мима Димитрова и я възстановява на работа в 30-то училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови