Учителка осъди скандална директорка на софийско училище

Последна промяна на 15 март 2013 в 15:57 8753 6

От ляво на дясно: Бившата помощник-директорка в 30 СОУ Евгения Тодорова, учителката Мима Димитрова и майката на шестокласничка Диана Михайлова. Снимка: Сергей Антонов
От ляво на дясно: Бившата помощник-директорка в 30 СОУ Евгения Тодорова, учителката Мима Димитрова и майката на шестокласничка Диана Михайлова. Снимка: Сергей Антонов

Учителка осъди скандална директорка на софийското 30-то училище за неправомерно уволнение. Софийският районен съд отмени заповедта за уволнение на началната учителка Мима Димитрова, разписана от директорката Атанаска Рейха.

Решението е от 7 март 2013 г.  То подлежи на обжалване.

Атанаска Рейха се прочу с отказа си да извика медицински екип за учителка с кръвно 251/119, измерено непосредствено след разговор между двете. Инцидентът става през февруари 2012 г.

Учителката - Ася Балтакова, бе спасена след бързата реакция на медицинската сестра на 30 СОУ и учители, които пренебрегнали волята на директорката и извикали линейка.

Колежката на Ася Мима Димитрова е уволнена няколко месеца след инцидента с абсурден мотив: че няма документ за допълнителна квалификация по ранно чуждоезиково обучение, каквато не ù е необходима, защото Димитрова не преподава чужд език. Самата Димитрова твърди, че мотивът за уволнението е синдикалната ù дейност и сигналите, подавани от нея за нарушения на директорката.

На 17 септември 2012 г. Рейха връчва нова длъжностна характеристика на Димитрова, която е главен учител, начален етап на основно образование I-IV клас. В нея директорката вписва новото изискване за квалификацията, с което нарушава инструкция на министъра на образованието. (В нея са разписани изискванията към учителите, заемащи съответната длъжност.)

Директорката, пишат по този повод от съда, няма право да установява по свое усмотрение и по целесъобразност изисквания за образование и професионална квалификация, тъй като същите нормативно е установено да бъдат предмет на държавните образователни изисквания.

Съдът отменя заповедта за уволнение на Мима Димитрова и я възстановява на работа в 30-то училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.04 2013 в 20:32

ДИРЕКТОРКАТА НА 30 Е УНИКАЛНО ЯВЛЕНИЕ СЪТВОРЕНО ОТ СТИХИЙНОСТТА НА НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ. НАБЛЮДАВАХ ПОВЕДЕНИЕТО И ПО ВРЕМЕ НА НЯКОЛКО ДЕЛА. ДА УПРАВЛЯВАШ И РЪКОВОДИШ НЕ Е ВЛАСТ, А ОТГОВОРНОСТ. В ЗАЩИТАТА СИ ПОДЧЕРТАВАШЕ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ, А В МИСЛИТЕ И ПРОЯВИТЕ СИ ПРОЯВЯВА ВЛАСТОЛЮБИЕ.В ПОЛИТИКАТА СЕ ДИСКУТИРАТ "КРЪГОВЕТЕ" НЕ ИМ ОБРЪЩАХ ВНИМАНИЕ ПО СЪЩЕСТВО. СЕГА КОГАТО МИНА ЕДНО ОТ ДЕЛАТА НА ОТВЕТНИЦАТА - ДИРЕКТОРКА НА 30 ПРОЗРЯХ, ЧЕ ОБРЪЧИТЕ НАЙ-ЛЕСНО СЕ ВЪРТЯТ И ОСОБЕНО КОГАТО СИ ОС НА ЗАМИСЪЛЪТ-УНИКАЛНО ЯВЛЕНИЕ СМЕ СИ СЪТВОРИЛИ ...УЧИТЕЛИТЕ СТАЧКУВАТ ЗА ПРАВАТА СИ, А КОГАТО ГИ ВЪРТЯТ КАТО ОБРЪЧИ СИ МЪЛЧАТ. ТЕЗИ КОИТО СЕ ОБАДЯТ ЦЕНТРОБЕЖНАТА СИЛА ГИ ИЗХВЪРЛЯ, НО ВСЕ СЕ НАДЯВАМ ДА СЕ СТОПИРА ТОЗИ ПРОЦЕС И ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ОБРЪЧИТЕ НА СЛЯПОТО ПОСЛУШАНИЕ.

15.03 2013 в 22:39

За да задръсти утре всички емисии Новини в качеството си на председателка на профсъюза на училищните директорки?

15.03 2013 в 21:25

Абе, поне да вземат да я уволнят. То напоследък това е най-тежкото наказание за произволни нарушения на длъжностни лица. Пък и за много престъпления.

15.03 2013 в 19:12

И това - също.

15.03 2013 в 16:52

В случая директорката трябва да иде в затвора за опит за предумишлено убийство. Каквото се явява възпрепятстването на животоспасяваща лекарска намеса.

15.03 2013 в 16:05

Е, да, ама в случая директорката да изплати от своя джоб заплатите и осигуровките на възстановената, а не да е пак за сметка на данъкоплатците (без значение, че става дума за делегиран училищен бюджет, той си е все така от общо-държавния). И когато започнат да плащат от своя джоб, ще се научат да бъдат коректни и прецизни и да не си съчиняват нормативи.