Комисията по дискриминация подхваща случая "30-о училище"

Последна промяна на 06 юли 2012 в 11:29 8855 20

30 СОУ в София.    Снимка: Сергей Антонов
30 СОУ в София. Снимка: Сергей Антонов

Комисията за защита от дискриминация се заема със случая "30-о училище".

Жалбата е на учителката по музика Ася Балтакова заради това, че директорката - Атанаска Рейха, е забранила да се извика линейка за нея въпреки кръвното ú от 251/119. Спасила я медицинската сестра Румяна Давидова, която, въпреки забраната, успяла да организира повикването на кола на спешните лекари. От директорския кабинет отхвърлили молбата ú за линейка с думите, че медицинската сестра отговаря само за здравето на учениците, но не и за учителите.

OFFNews разказа за инцидента на 26 юни. Пред наш репортер Атанаска Рейха отрече да е забранявала викането на линейка.

Инцидентът става през февруари в столичното 30 СОУ. От тогава досега Балтакова е в болничен. По преписката - №131 от 2012 г., в Комисията за защита от дискриминация ще работи трети специализиран състав на комисията.

Още в деня на първата публикация - 26 юни, OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието, младежта и науката за случая с Ася Балтакова. Досега обаче от ведомството няма никаква реакция по случая. Междувременно втора учителка от същото училище се оплака от психически тормоз от страна на директорката пред OFFNews. Педагогът е Мима Димитрова - главен учител в 30-о, която подкрепи Балтакова с жалби и сигнали по случая до различни инстанции.

На 19 юни Рейха издала заповед Димитрова да стои през цялото си работно време в учителската стая. Когато Димитрова отишла до тоалетната, директорката разпоредила да се изготви констативен протокол и присъстващите учителки да се разпишат, че Димитрова отсъства. На третия ден от издаването на заповедта учителката излязла в отпуск по болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2012 в 20:11

Преди ,когато бях там се нагледах на некоректността на директорката .Като лисица дебнеше удобен момент да премахне госпожа Димитрова.

25.08 2012 в 19:32

В това училище РЪКОВОДСТВОТО владее до съвършенство методите за психически тормоз. Всички учители изпитват страх, отивайки на работа.
Дано тази Комисия по дискриминация си свърши качествено работата и помогне на колегите, защото в училището работят добри професиналисти и педагози, които не заслужават това отношение.

15.07 2012 в 00:21

Чета статиите, коментарите. На директорката Рейха и липсва безценния български дух. Да, щом има до себе си г-н Добрев. Какво работи той в училището, заключил се в огромната работилница, кого обслужва?
А шефката на РИО г-жа Кастрева? През пролетта името и бе свързано със случай, в който тя отрязва крилете на способни български деца - математици и урежда мамини синчета! Какви далавери свързват Рейха и Кастрева през годините?

14.07 2012 в 20:06

Родител записва децата си в 30 СОУ. Развълнуван споделя. В ??? училище им казали, че наказаните ученици ги изпращат в 30 СОУ "Братя Миладинови".

07.07 2012 в 22:56

Ръководители, директори, обикновени хора се превръщат в престъпници, дори убийци.Парите и властта променят, НО когато към това се прибави и диагноза със степен за ПСИХИАТРИЯ???
Директорката Рейха е жена без чест и достойнство!
А ние гражданите? Нагаждачи, предатели, за да спасим кожицата си!!!
Българите обичат Бойко Борисов, защото е със здрав разум.

07.07 2012 в 22:33

СТРАХЪТ!!! Страхуват се учителите в 30 СОУ. Страхуват се чиновниците в РИО. Страхуват се кметове и министри. Всички се страхуваме от психично болни, г - жо Рейха.
Кога ще освободите името на бившия си съпруг - чужденец? Горкият мъж!!!

07.07 2012 в 13:29

Леле, платила си е конкурса?! - за това ли е толкова безцеремонна и нагла, защото всичко урежда 'по втория начин"? И тази началничка Балева - след като цялата комисия е свидетел, че Рейха, нищо не знае, нищо не може.... я назначава на безсрочен договор! Леле, че Корумпирана държава!

07.07 2012 в 12:57

Е, хак да ви е тогава, щом си траете! Що не и направите жива верига пред входа на 30-то, та да не я пуснете да влезе 'в повереното й училище' !

07.07 2012 в 01:37

/Продълж./ Най- интересното е, че Лиляна Балева назначава Рейха за директор и то не за една година, както е редно, а направо с.......безсрочен договор!?!?
Това е истината. Самата истина- такава, каквато е.
Рейха си е платила не само директорското място,. А и назначаването с.....безсрочен договор.

06.07 2012 в 17:31

Ако Рейха беше човек, няма абсолютно никакво значение каква вяра изповядва. Нима проф. Чирков - световноизвестният кардиохирург не е красноречив пример за това? Нека да говорим за факти, а не за вяра.
Ето факти- как Рейха стана директор на 30.СОУ ?
Заедно с още двама конкуренти- треньорка по хандбал и училищната психоложка, Рейха се явява на конкурс за директор на 30 СОУ. И докато конкурентките й имат сериозни разработки - програми за развитието на 30-то, то Атанаска Рейха не представи истинска програма, а някакво хвърчащо листче, в което "де факто" няма нищо съществено / Днес, 14 години оттогава, колективът на 30 е твърдо убеден в това!/. И въпреки извънредно слабото й представяне, и въпреки, че дори закъснява за конкурса, и комисията я чака!-Рейха е предпочетена от тогавашната шефка на Столичния инспекторат по образование Л.Балева, впоследствие уволнена за корупция и за назначаване на неподходящи кадри за директори на училища...........