Комисията по дискриминация подхваща случая "30-о училище"

Владимир Йончев 06 юли 2012 в 11:29 9927 20

30 СОУ в София.    Снимка: Сергей Антонов
30 СОУ в София. Снимка: Сергей Антонов

Комисията за защита от дискриминация се заема със случая "30-о училище".

Жалбата е на учителката по музика Ася Балтакова заради това, че директорката - Атанаска Рейха, е забранила да се извика линейка за нея въпреки кръвното ú от 251/119. Спасила я медицинската сестра Румяна Давидова, която, въпреки забраната, успяла да организира повикването на кола на спешните лекари. От директорския кабинет отхвърлили молбата ú за линейка с думите, че медицинската сестра отговаря само за здравето на учениците, но не и за учителите.

OFFNews разказа за инцидента на 26 юни. Пред наш репортер Атанаска Рейха отрече да е забранявала викането на линейка.

Инцидентът става през февруари в столичното 30 СОУ. От тогава досега Балтакова е в болничен. По преписката - №131 от 2012 г., в Комисията за защита от дискриминация ще работи трети специализиран състав на комисията.

Още в деня на първата публикация - 26 юни, OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието, младежта и науката за случая с Ася Балтакова. Досега обаче от ведомството няма никаква реакция по случая. Междувременно втора учителка от същото училище се оплака от психически тормоз от страна на директорката пред OFFNews. Педагогът е Мима Димитрова - главен учител в 30-о, която подкрепи Балтакова с жалби и сигнали по случая до различни инстанции.

На 19 юни Рейха издала заповед Димитрова да стои през цялото си работно време в учителската стая. Когато Димитрова отишла до тоалетната, директорката разпоредила да се изготви констативен протокол и присъстващите учителки да се разпишат, че Димитрова отсъства. На третия ден от издаването на заповедта учителката излязла в отпуск по болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews