Само Нинова ли не вижда, че България изнася оръжие за Украйна?

Георги Ангелов 26 април 2022 в 16:40 18050 10

Ан - 124-100M Руслан на летище София.

“България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия.”

Това заяви вчера Корнелия Нинова - лидер на БСП, вицепремиер и министър на икономиката, която в това си качество слага подписите си върху лицензите за износ на оръжие, муниции и стоки с възможна двойна употреба. Въпреки категоричността й, износът на българско оръжие е в небивал възход от началото на войната в Украйна. Това се вижда и от броя на разрешителните, подписани от самата Нинова, както и от броя на транспортни самолети, които кацат в София и Бургас всеки ден, а в някои дни и по два пъти, и летят до полския град Жешов. Летището на намиращия се на 90 км от Украйна град е превърнато в логистичен хъб за разпределяне на военни и хуманитарни помощи за Украйна.

От Бургас до Жешов два пъти дневно

Украинската карго компания "Меридиан" лети често до Жешов от Бургас. Единият от самолетите й Ан-12 с опашен знак UR-CAJ има седем полета само от 22 до 26 април според данните на flightradar24.com. Друг Ан-12 на същата компания UR-CIC е летял по същия маршрут на 24 април.

На 25 април на летище София беше сниман Ан-124-100M Руслан с опашен знак UR-82008 на украинската карго компания "Антонов". Руслан е най-тежкотоварният серийно произвеждан самолет в света. От началото на войната транспондерите на Руслан-ите са изключени, но когато са в полет, те все пак попадат в зоната на сайтовете, проследяващи самолети. Разследващият журналист Христо Грозев от Bellingcat e забелязал, че самолетът Руслан на "Антонов" е кацнал на 24 април вечерта на летище София. Транспортни самолети на армията на САЩ също са били чести “гости” на българските летища от началото на войната.

Износът на оръжие се е увеличил три пъти

Вчера депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев показа документи за два полета, извършени от летище София за Жешов, които са за износ на 600 000 бройки 30- и 40-милиметрови снаряди. Те са извършени от българска авиокомпания и украински авиооператор. Фирмата, която ги получава, е полска, но те са кацнали на границата на летището до границата с Украйна, добави Гаджев. Полетите са били на 4 и 5 април.

Оглавяваната от Нинова експортна комисия е разрешила сделки за над 316 млн. евро за ЕС през първия месец и половина от войната - от 20 февруари до 13 април. Сумата е посочена в отговор на парламентарен въпрос към Корнелия Нинова от Гаджев. За аналогичния период на миналата година числото е 117 млн. евро. Тъй като Западна Европа едва ли има нужда от морално остаряло оръжие и боеприпаси от съветските времена, каквато основно произвеждат българските заводи, е почти сигурно, че износът е за Украйна. В отговора на Нинова се посочват и държавите, към които отива специалната продукция: Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония. Запознати предполагат, че почти цялото количество е изнесено в Украйна. Една от сделките е била за Европейската агенция за гранична и брегова охрана, чието седалище е в Полша. Тя е за термовизионно оборудване, а стойността на сделката е 897 хил. евро.

С посредничеството на САЩ

Според доклада на междуведомствената комисия за експортен контрол за периода от 12 декември до 7 март България е изнесла военна продукция за САЩ и Канада на обща стойност 71 млн. евро. САЩ са купили от България боеприпаси и взривателни устройства за 27,3 млн. евро, както и бомби и реактивни снаряди на стойност 4,3 млн. лв. Общата сума на износа за САЩ е 32 млн. евро.

Стойността на износа за Канада пък е 39 млн. евро, като цялата сума е дадена за закупуване на корпуси за различни видове снаряди, които впоследствие се пълнят с тротил.

Разследване на американския вестник "Ню Йорк таймс" твърди, че България, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Чешката република продават оръжия на Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. във Флорида. Според авторите на разследването Украйна се нуждае от широк спектър боеприпаси - в това число и от десетки милиони патрони за оръжия от съветската епоха, с които все още е въоръжена.

Пентагонът нарича тези оръжия - ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и автомати, "нестандартни боеприпаси", тъй като те са несъвместими с използваните от САЩ и много съюзнически държави от НАТО.

И така изглежда, че само министърът на икономиката Корнелия Нинова, която подписва разрешителните, не вижда, че България е сред най-големите износители на оръжие и муниции за Украйна и по всякакъв начин се старае да провали откритото даване на военна помощ, дори с цената на разпад на коалицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

12

Pietro

01.05 2022 в 21:20

Този износ храни и руските агенти Радев, Нинова, Йотова и т.н. Полша, Чехия, Словакия, Швеция, Швейцария, Италия, Великобритания, изнасят за Украйна тежйи оръжия. Словакия реши да достави на Киев изтребители МиГ-29. Самолети от този тип вече бяха прехвърлени от Полша в Украйна. Словаците дадоха на Зеленски и зенитни батареи Ц-300. Полша получи в замяна модерни британски танкове "Чалънджър", а Щатите ще и доставят Ф-16, за да заменят с тях МиГ-29. Умните държавници от Полша, Чехия и Унгария използват момеента, за да се отърват от старите съветски железа и да ги заменят с модерни натовски системи. А в България, комунягите са залегнали в траншеите и яростно бранят руската кочина. И съответно лишават България от възможността да направи големи икономии и да се сдобие с модерно оръжие.

-5502

11

Разумен

27.04 2022 в 20:22

Не иска да пуска кокала Нинова, че БСП повече в парламента няма да влязат.

1236

10

БотоксПутю

27.04 2022 в 02:16

Не е само Нинова. Янев и Радев и те не виждат. Тримата глупаци/смешници.

12073

8

IvanofRumen

26.04 2022 в 20:19

Трябва да се помага на Украйна по всички възможни начини. Бой по рашиските орки! Варварите трябва да се избиват. Слава на Украйна!

2051

7

Propaganda

26.04 2022 в 18:32

Браво!
Всеки наш патрон, попаднал в ръцете на Украйна, значи един руснак по-малко.

10298

6

AntiZ

26.04 2022 в 18:09

Орка Нинова,Орка копейкин, Орка Янев е на изчакване.

11529

3

borislavus1

26.04 2022 в 17:00

Има разлика дали това е бизнес на фирма за военна продукция (за каквото става въпрос) и дарение от името на България и парламента. Второто е взимане страна в конфликта. Първото е бизнес, даже бяха публикувани данни, че има износ и за Русия.