Всички участници в скандала в "Български пощи" излязоха с декларации

Владимир Йончев Последна промяна на 20 март 2015 в 21:18 10363 7

Всички участници в скандала с "Български пощи" излязоха с декларации, в които обясняват позицията си.

Пощите са в центъра на вниманието заради процедурата около избор на нова охранителна фирма, която да пази обектите и да пренася парите за пенсии.

За избора на нов охранител стартира обществена поръчка, но тя беше обявена прекалено късно, а освен това беше обжалвана. С обяснението, че това е "извънредна ситуация" "Български пощи" мина към друга процедура - избор на изпълнител, чрез пряко договаряне.

Прогнозната стойност на обществената поръчка беше 50 милиона лева за 4 години.

Планът печелившият ще бъде определен чрез договор с посочена от ръководството фирма, а не чрез конкурс, беше ясен още от 2 месеца, а според шефа на пощенския синдикат Георги Бочев, схемата е била скрепена с "бели пликове".

Вчера БТВ излъчи запис на шефа на "Български пощи" Деян Дънешки отпреди 2 месеца, в който той гарантира, че към пряко договаряне няма да се минава и съмненията са неоснователни. На 17 март обаче започна именно пряко договаряне с предизвестения победител.

Ръководството на "Български пощи" първо публикува позиция защо това се е наложило. Основният аргумент е, че заради обжалването на обществената поръчка, няма време тя да се довърши до 1 април, а след тази дата пощите ще останат без охрана и няма кой да кара парите за пенсии.

"Български пощи" обясняват и защо се са решили на прякото договаряне да поканят само една фирма, а не няколко. Експерт по сигурността им е препоръчал 6 фирми, които могат да изпълнят поръчката. "Български пощи" обаче установили, че 4 от тях отговарят на условията само частично, а реален капацитет да свършат работата имат само 2 - досегашният изпълнител ASP („Ей Ес Пи“ ЕООД) и ВИП „Секюрити”.

След направена проверка, се оказа, че срещу ASP, според описа на Софийски градски съд, има образувано на 26.02.2015 г дело с искане за обявяване в несъстоятелност. Грижата за защита на обществения интерес, която е първостепенна, определя окончателното ни решение в полза на другата компания,

пише в декларацията на "Български пощи". Пощите обясняват, че договора, който ще подпишат с ВИП Секюрити няма да е за 4 години и 50 милиона лева, а временен - до приключване на забавената процедура по обществената поръчка.

ASP излезе със своя декларация, в която нарече "откровени лъжи" твърденията на "Български пощи":

Категорично заявяваме, че появилите се твърдения за обявяване на „Ей Ес Пи“ ЕООД в несъстоятелност/ликвидация са крайно несъстоятелни и откровени лъжи, за което ще потърсим съдебна отговорност от разпространяващите ги, за уронване доброто име на Дружеството и нанесени морални и материални щети,

пише в декларацията на ASP.

Към нея е приложено и удостоверение от Агенцията по вписванията, че срещу фирмата няма заведено дело за несъстоятелност.

Със своя декларация излезе и избраната да получи парите чрез пряко договаряне "ВИП Секюрити". В нея се набляга на това, че обжалването на обществената поръчка е направено от асоциация, в чието ръководство е и шефът на конкурентната фирма ASP.

Така на практика самите обжалващи се явяват причина за настъпването тези “изключителни обстоятелства”, довели до забавянето на поръчката и сключването на временен договор, които уж предвиждат,

пише в декларацията на поканената да вземе поръчката без конкурс ВИП Секюрити. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.03 2015 в 14:42

Сина на Румен Гечев - Васко Гечев беше голям шеф в пощите по едно време, затова институцията е на това дереже, ама никой не го казва това нещо!!!

23.03 2015 в 22:08

Корпоративна търговска банка у нас е като „Газпром” в Русия - освен значителен финансов ресурс на държавата, притежава и контролира медии.

Цветан Василев, Корпоративна търговска банка. Този уж независим частен банкер, управлява чрез ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ половината медии в България!

ИМА ЕДНА ЛЮБОПИТНА ПОДРОБНОСТ-МУСТАКАТИЯТ БАНКЕР Е БИЛ ШЕФ В БАНКАТА НА ТИМ - Централна кооперативна банка(ЦКБ), преди да изплува от нищото като голям банкер и собственик в неясната Корпоративна търговска банка, зад която не се знае вече кои седят - Доган, султан (от Оман), някоя силна ръка от властта (коя ли?)

23.03 2015 в 21:56

До "До TIM"

Връзката с ТИМ е следната:

Таткото на въпросня г-н Симеонов ( собственика на ВИП секюрити ) е бивш служител на УБО, фирма ВИП Секюрити е в топли бизнес отношения със фирма САКАР АУТО, чийто мениджърски състав е известен на широката общественост, като перачката на пари на Огнян Дойнов и сина му / личен приятел на г-н Симеонов /.

С оглед на общественото настроение срещу репресивния апарат на БКП, сочен като главния виновник за агонията на българския народ , наречена преход, това няма ли да се отрази негативно на вашия рейтинг и на институцията ( ТИМ ) , която представлявате?

Всъщност ТОВА Е НАЙ–ГОЛЯМАТА ВРЪЗКА-СЛУЖБИТЕ , ЗАЩОТО ТИМ Е СЪЗДАДЕНО ОТ БИВШИ ОФИЦЕРИ ОТ Т.НАР. ШЕСТО ВОЕННО УПРАВЛЕНИЕ ИЛИ ШЕСТИ ОТДЕЛ -КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО! ТОВА Е ВОЕННАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ В АРМИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ! РЕПРЕСИВЕН АПАРАТ!


Бойко Борисов и шефа на ТИМ Иво Каменов са свързани чрез незаконен бизнес, сочат фирмените и полицейските регистри. Борисов е продал на Каменов своя дял във фирмата “Тео Интернационал”, след като антимафиоти разбиват нейна фабрика за незаконно производство на цигари в Крайморие.
От идването си на власт Борисов старателно избягва да коментира ТИМ и скандалната сделка за крайбрежната алея във Варна. Групировката иска да застрои т.н. “Алея първа”, държавна земя продадена в нарушение на закона при предишното правителство. В началото на 2010 г. кандидатът за президент Росен Плевналиев - бивш шеф на регионалното министерство - разреши строежите на ТИМ, въпреки протестите на екологични и граждански организации.

Всичко РАЗПРЕДЕЛЕНО НА СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ!

А има и връзка между Дилян Пеевски и ТИМ!...
22.03 2015 в 08:06

Дискусионен клуб за социална местна политика
СОФИЯ, ТЕЛ.: 0889 207710, 0888 408256, E-MAIL: dksmp@abv.bg

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
на Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП)
Калинка на ГЕРБ: „Корабът е достатъчно голям за да не потъне бързо”

Правителството на г-н Борисов продължи политиката си за назначаване на свои и некадърни хора „калинки” в държавната администраци на всички нива. За съжаление, тези хора бързо доказват своята несъстоятелност и дори изхарчените 4 млрд. резерв и 16 млрд. лв. нов заем няма да могат да покрият щетите, които те нанасят на държавата. Показателен пример е ударът върху Български пощи, в които, както и в БДЖ и в други структури бяха върнати хора нанесли щети и докарали до фалит съответните предприятия. Служебното правителство на ГЕРБ освободи без каквито и да е мотиви г-н Валентин Петков – тогавашен главен изпълнителен директор на Български пощи ЕАД. Той само за 9 месеца предприе конкретни действия за оздравяване на пощите, прекратяване на тендецията за загуби и обръщането им на печалба, възстановяване на нормалните дейности и функции на дружеството. Сегашното правителство на ГЕРБ върна за директор в пощите г-н Делян Дънешки, който всъщност преди това водеше дружеството към умишлен фалит – увеличаващи се загуби, преустановени редица дейности, намален работен ден и намалени възнаграждения, опасност от масови уволнения и приватизация.
Съвсем естествено новият стар директор на пощите Дънешки веднага се опитва да източи над 50 млн.лв. от наново повереното му дружеството, нанасяйки поредния удар. Няма значение, че това е поредната сделка, която води дружеството към фалит. По думите на самият господин „Корабът е достатъчно голям за да не потъне бързо” и ще понесе поредният удар. А когато потъне ще плащат други. Тези, които ще плащат 16 млрд., а и още други пари. Новият-стар директор (с действия и бездействия) умишлено е провалил възможностите за тръжна процедура за да се стигне до пряко договаряне, при което 50-те милиона да достигнат до определената от Кой фирма със съответното преразпределение на комисионни и финансови ресурси. Ощетени ще са отново данъкоплатците, търпящи все още правителство разпродаващо България.
Българските граждани и ДКСМП искат отговори на следните въпроси:
1. До какво състояние бяха докарани Български пощи при предишното управление на ГЕРБ (преди управлението на Валентин Петков)?
2. Какви са показателите и резултатите към момента?
3. Каква е позицията на синдикатите във фирмата?
ДКСМП настоява:
1. Министърът на транспорта незабавно да поеме своята отговорност за поредното неудачно решение и:
- или да се разграничи от длъжностните лица в министерството и в Български пощи довели до поредните груби нарушения
- или в случай, че стои зад тези действия да подаде своята оставка.
2. Незабавно г-н Дънешки да бъде освободен от поста, както и всички длъжностни лица, които с действия или бездействия са виновни за случилото се.
3. За незабавна и категорична намеса на прокуратурата, ДАНС и другите държавни контролни органи и публично оповестяване на резултатите от разследването.

За допълнителна информация: Борис Цветков 0888 408256, Николай Белалов 0889 207710

21.03 2015 в 09:22

Хей лаладжия. Виждам, че дори не си си направил труда да прочетеш статията. Много ми е интересно, някой плаща ли ви за такива пошли коментари или просто Ви е генетично заложено да сте с намален умствен капацитет. Тази игра с ВИП секюрити не се играе за първи път и ако се позаинтересуваш малко и прочетеш, ще разбереш, че зад тази фирма стои Атанас Симеонов. Тук съвсем спокойно можеш да намесиш Пеевски и всички там подобни муцуни, за които знаем какви далавери правят за милиони.

21.03 2015 в 08:10

Ако беше у румънско,декларациите щяха да ги пишат от затвора.При нас докато разберем за какво става въпрос ще изтече давността,хахахахахахахахаха.Шибана държава.