Най-тайната заплата в държавата стигна до 7-членен състав на ВАС

Мая Младенова Последна промяна на 07 ноември 2013 в 08:57 10883 27

Веселин Божков, председател на КРС. Снимка: БГНЕС
Веселин Божков, председател на КРС. Снимка: БГНЕС

 

Заплатата на шефа на Комисията за регулиране на съобщенията се оказа най-тайната в държавата.

Макар че два закона задължават Веселин Божков да разкрие какви възнаграждения получава, той не само крие това, ами последователно оспорва правото на медии и граждани да разберат сумите. Следващата седмица седемчленен състав на Върховния административен съд ще гледа поредно дело по случая.

Божков от години отказва да осветли брутните си възнаграждения. По закон основната му заплата е равна на 90% от тази на председателя на парламента, но към нея могат да се прибавят премии, бонуси, допълнителни възнаграждения и др. Не един и два са случаите на чиновници, осребрили с неморално високи суми тези вратички в закона. Упорството на председателя на КРС да скрие тази информация логично повдига въпроса какво в неговата заплата го притеснява да я покаже.

Това е в нарушение първо на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), чиято философия е да осигури на гражданите правото да се информират за публичните процеси и сами да си съставят мнение за управлението; и второ - на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Чрез юрисконсулта на управляваната от него комисия Божков неведнъж е отказвал на граждани и на медии, вкл. на OFFNews, да разкрие пълния размер на парите, които получава за службата си. Мотивът е, че изисканата информация разкрива лични данни и не формира мнение за дейността на Комисията у заявителя.

Но отпорът по темата табу не свършва дотук. Божков обжалва решение на 3-членен състав на ВАС, който му нарежда да разкрие трудовите си възнаграждения (след искане по ЗДОИ на гражданина Димитър Димитров). И когато всичко изглежда ясно, логично, законно и решено от Темида, Божков обжалва, а 5-членен състав на ВАС неочаквано отменя решението на тричленката.

Така се стига до 7-членен съдебен състав на Върховния административен съд, пред който Д. Димитров иска отмяна на влязлото в сила решение на 5-членния състав.

Пред 7-членен съдебен състав рядко се изправят дори адвокати с дългогодишна практика. Много юристи не са пледирали пред подобна инстанция в цялата си кариера. Нормално е да се предположи, че казусът е сложен и специфичен, докато в действителност могат да го разрешат в няколко реда дори студенти по право - гражданин Х (в случая Д. Димитров) пита колко е заплатата на висшия чиновник Y (в случая В. Божков) позовавайки се на ЗДОИ. Все пак за тази цел е написан законът. 

Заседанието предстои идната седмица. Ще ви информираме за развитието на случая.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.11 2013 в 12:42

Имах възможност да опозная някои висшестоящи държавни служители . Имах интимна връзка с един депутат и един настоящ зам министър. Бедна ви е фантазията за какво иде реч. наркодилърите са невинни ангелчета в сравнение с т.нар. държавни служители.

11.11 2013 в 21:13

И за служебната Q7-ица с четирите седмици в номера ;)

11.11 2013 в 15:39

plams - ли си plams - ка ли си не знам , ама ако мислиш, че Кутев ще ти плаща за безмисленни коментари и спам няма да го бъде.
Ай де, другари нещо се отпускате по форумите.
Да не би да няма повече парички?

09.11 2013 в 14:22

Ти луд ли си , баджанак е на борисов!

09.11 2013 в 14:21

Трябва ти лекар момченце!!!! Имаш отклонения и ще се проявяват все по-тежко в бъдеще!

09.11 2013 в 14:19

Ти не си ли забелязал, че те от офнюз са тясно специализирали а празнодумството.

09.11 2013 в 13:40

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ
ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛИНА ТЕНЕВА, ВАНЯ АНЧЕВА, ТАНЯ ВАЧЕВА, ИВАН РАДЕНКОВ
РЕШЕНИЕ № 4098, София, 03/25/2013
http://www.sac.government.bg/court22.nsf/%28$All%29/$searchform

08.11 2013 в 20:33

Що се занимавате с него. 10-15 хилки не са много за "сделките" дето регулира. Няколко процедури и проточени решения и те ти още 6 месеца олигопол. А туй се плаща. Същи така може да не е суха пара - я спонсорство, я пътуване, я работа на близки и др. форми на одлължняване. Вижте мазното самодовоство и си мислете - тоя на бабите с по един зъб цифровите set-top-box-ове ли урежда или собствената си рода и благоденствие. Айде, хайрлия. Къвто матр'яла такъв и елита му.

07.11 2013 в 22:53

Залагам на десетка месечно ..... минимум!Плюс доста по-яки бонуси!

07.11 2013 в 17:17

Този красавец е Правешки зет. Сетете се защо е непоклатим на своя пост и защо отказва да си каже какви бонуси и премии сам си гласува - не му пука от нищо. Това, че някога е завършил право по незнаен начин е друга работа. Но този човек регулира (издава, не издава разрешителни) за радиоефира на цяла България - мобилни честоти, мултиплекси, FM радиостанции и т.н. Ако не сте разбрали, че този е скрития Златев от "Лукойл" нищо не сте разбрали. На Златев могат да му подрежат крилцата като пуснат внос на петролни продукти с танкери през Бургас или Солун, на този НЕ! Мислете, в чии е радиочестотния спектър на България, дето струва повече от "Лукойл" - Бургас. Айде със здраве.