Дилемата за цифровизацията: Милиони глоби или милиони неустойки

25 януари 2013 в 16:11 3395 6

Янаки Ганчев (дясно) смята, че държавата няма полезен ход за делото срещу българските мултиплекси в Люксембург. СНИМКА: БГНЕС
Янаки Ганчев (дясно) смята, че държавата няма полезен ход за делото срещу българските мултиплекси в Люксембург. СНИМКА: БГНЕС

България няма полезен ход по делото, което Еврокомисията заведе в Съда в Люксембург заради скандалните конкурс за мултиплексите за цифрова телевизия. Страната няма как да развали порочните конкурси за издаване на лицензии и ще трябва да си понесе глобите за бъдещия монопол на пазара.

Това коментира пред OFFNews председателят на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) Янаки Ганчев.

Той очаква България да получи осъдителна присъда в Люксембург и глобата да е в милиони евро. Страната ни няма какво да предприеме, за да ги избегне, защото ако се развали договорите по вече раздадените мултиплекси, неустойките биха били също толкова големи.

Ситуацията със заведеното дело бе предизвестена. Самият процес започна с отдаването на мултиплексите започна 2008-2009 г., припомни Ганчев. 

Той определи като "възмутителна" реакцията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Министерството на транспорта след новината за заведеното от ЕК дело срещу държавата ни. "Министър Ивайло Московски, председателят на КРС Веселин Божков и зам. министър Валери Борисов тиражираха чисти неистини. В основата на всичко това стои председателят на КРС Веселин Божков. През октомври той получи нов мандат (Божков оглавява комисията от 2007 г., а през октомври 2012 г. получи нов 5-годишен мандат - б.р.) от премиера като благодарност за неговите добри услуги към Цветан Василев и Корпоративна търговска банка (КТБ). Василев, освен че държи аналоговите радио-телевизионни станции, е собственик и на другите фирми, които спечелиха мултиплексите - "Тауърком" и "Хану про". Те си смениха собствеността в офшорки и там тя не може да се докаже, но има достоверни информации, че Цветан Василев държи и шестте мултиплекса. От тези 6 мултиплекса на практика 3 ще заработят. Тук бе и другата неистина, която казаха - че правят търг за нов седми мултиплекс. Обявеният търг е заради настояване на Брюксел, но за него няма честоти. За да освободят военните честотите, са нужни 260 милиона. А и Дянков, и Борисов казаха, че пари няма да дадат. Връщам се към Цветан Василев - той освен това държи и един от двата сателитни радио-телевизионни разпръсквачи - "Виваком", коментира Ганчев.

По думите на председателя на АПТИУ в момента става едно събиране около медиите и доставката на телевизионни услуги, което води до "пълен монопол над рекламния пазар и контрол върху медийно съдържание от един човек": "Поради финансови затруднения на Красимир Гергов, Цветан Василев включително взе и рекламния му бизнес, в това число Би Ти Ви-то. От 4-5 месеца телевизията се държи от кръга на Цветан Василев.

Цялата сага е реализирана със слугинажа на Божков, който с неправомерен натиск върху членовете на КРС е дал лицензите за цифровите мултиплекси. Той беше човек и на Станишев, и на Доган. Просто банката обслужва всеки, който е на власт. В края на годината Асоциацията писа на еврокомисаря по технологиите Нели Крус за тази концентрация на медии", обясни Ганчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!