Омбудсманът разкритикува цифровизацията, шефът на КРС - рекламната кампания

Мая Младенова 03 октомври 2013 в 08:32 3956 8

Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС
Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС

Не знам защо дори когато държавата се опитва да подпомогне хората, го прави така, че да кажат "Не ти ща помощта".

Така националният омбудсман Константин Пенчев обобщи проблема със стотиците хиляди българи, които останаха без цифрова телевизия след 30 септември тази година. 

В сутрешния блок на БНТ омбудсманът остро разкритикува начина, по който е реализиран процесът с достигането на цифровата телевизия до най-бедните. В същото време председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков обясни в друго телевизионно студио - на bTV, - че отдавна алармирал за проблема, но той не бил негов, защото КРС била само контролен, а не отговорен по цифровизацията орган. В действителност обаче КРС е регулаторен орган. Именно неговата комисия проведе конкурсите за лицензи на мултиплекс операторите, а в последствие имаше за задача да контролира тестовете по покритието на тв сигнала.

Имаме сигнали от граждани в малки населени места без обхват - човек от Бойчиновци например разказа как първо пътувал по голям град, за да си вземе ваучера, после да си вземе декодера, после се чудил как да го инсталира, а накрая се оказало, че с този декодер изобщо не може да гледа телевизия, защото няма обхват - описа характерен случай от последните дни омбудсманът.

Цифровизацията е нещо хубаво, социалните помощи са нещо хубаво, а събрани заедно - направихме нещо лошо, описа ситуацията Пенчев.

Цели населени места са без обхват. Определено по този начин са нарушени правата на гражданите и държавата трябва да реши как да им помогне. Защото още при даването на лицензите е било ясно, че непокритите места ще са именно тези с най-бедните хора, коментира Пенчев.

Според омбудсмана проблемът е в лошата администрация. Той припомни, че едва след изключването на сигнала държавата е разбрала кои места ще останат без безплатна ефирна телевизия.

Шефът на КРС Веселин Божков заяви пред bTV, че вината за останалите без телевизия българи е на отговорните институции, изключвайки от тях собствената си комисия. Тя по думите му контролирала процеса, а не била отговорна по него. Използвайки кредото "атаката е най-добрата защита", Божков разкритикува на свой ред рекламната кампания по цифровизацията, която според него била теоретична и не особено полезна. "Ще видите какъв проблем ще има с антените", прогнозира той. И обясни, че рекламните клипове по-скоро трябвало да инструктират хората как да си настроят антените, как да се мине от хоризонтална към вертикална насоченост и пр.

Веселин Божков обяви, че скоро КРС ще инициира кръгла маса по проблемите на цифровизацията, където всички отговорни страни да потърсят разрешение на проблема с покритието. На нея ще се изясни цел ли е да има покритие за цялото население и ако да - с какви средства, обяви председателят на КРС.

И досега никой не е уточнил колко точно хора в страната нямат достъп до безплатните ефирни телевизии. По данни на мултиплекс операторите става въпрос за около 100 000 души, според Веселин Божков те са поне 350 000, а независими експерти изчисляват, че поне 40% от българите не могат да приемат ефирна телевизия, ако нямат договор с кабелен или сателитен оператор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews