Кметът на Опицвет прехвърлил още трима в друг фонд, дават го на прокурор

Нели Чолашка 03 февруари 2014 в 16:34 7721 1

Прехвърлят хора в пенсионни фондове без тяхното знание.

Случаите на прехвърляне на хора в пенсионен фонд "Доверие" без тяхното знание са четири, съобщиха от "Доверие".

OFFNews описа един от случаите на прехвърляне на 29-годишна жена от фонд "Сила" в "Доверие", за което тя не е подозирала. Личните й данни са използвани без нейно знание.

Молбите за прехвърляне са подписани от кметския наместник на село Опицвет Стефчо Алексов, който има правата на нотариус (това важи за всички малки населени места, където няма нотариуси).

Попитахме Алексов защо е заверил документи, без при него лично да се яви човекът, който иска прехвърляне.

"Не помня, може тези хора лично да са идвали и да са дали копие от личната си карта. Имам 300 неща на главата, не ги помня тези случаи", отговори ни кметският наместник.

Четирите прехвърляния са направени от двама осигурителни посредници.

От "Доверие" са дали шанс на посредниците да обяснят какво точно се е случило и те разказали, че ставало въпрос за роднини, които дали данните на осигурените и обявили, че те искат да се прехвърлят и ще го потвърдят, ако им се обадят.

Двамата са уволнени, а прехвърлянето е замразено, обяви директорът на фонд "Доверие" Даниела Петкова. От "Сила" обявиха, че случаите са дадени на прокурор.

Междувременно кметът на разградското село Гороцвет Иван Димитров беше осъден от Окръжния съд в Разград за съставяне на неверни официални документи. 

Той е осъден по жалба на "Доверие" заради прехвърляне на хора в друг пенсионен фонд без знанието им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!