Изтече ли информация по случая „Бисеров“? Според ДАНС това не е обществена информация

Юлиан Христов 22 април 2014 в 14:32 7398 6

Владимир Писанчев

Снимка OFFNews

През март Владимир Писанчев каза, че има образувана проверка за теч на информация. Резултатите от нея вече повече от месец остават неясни.

Имало ли теч на информация по случая с разследването срещу бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров – отговорът на този въпрос отново беше отложен от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

На запитване на OFFNews от Агенцията отговориха, че не могат да дадат информация за това образувана ли е проверка за нерегламениран достъп до информация от ДАНС, коя структура в службата прави проверката и на какъв етап е тя. Мотивът, с който шефът на ДАНС Владимир Писанчев отказва отговор на поставените въпроси, е че те не отговарят на изискването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), а именно, заявителят да си състави правдиво собствено мнение за дейността на ДАНС.

С този аргумент е отказан отговор и на въпросите колко подобни вътрешни проверки са извършени до момента в ДАНС, какъв е резултатът от тях и има ли наказани и предадени на прокуратурата служители, уличени в изнасяне на служебна или секретна информация.

Отказът за достъп до исканата информация звучи необяснимо на фона на това, че шефът на контразузнаването вече е отговарял публично на част от поставените въпроси.

Проверка по случая „Бисеров“ беше разпоредена, след като бившият зам.-председател на Народното събрание неочаквано подаде оставка, а няколко дни по-късно стана ясно, че срещу него има разследване за пране на пари и данъчни престъпления.

Първоначалната версия на Владимир Писанчев беше, че няма данни за теч на информация, но по-късно обясни, че има образувана проверка, която не е приключила, защото „изведнъж се оказа сложна“. Това беше и причината тя да бъде удължена.

През март Писанчев беше достатъчно категоричен и в отговора на въпроса има ли отстранени служители за теч на информация по други случаи. От отговора му тогава станаа ясно,че откакто той е на този пост, в агенцията са отстранени "трима-четирима", които са засечени да изнасят информация.

"Проверката обхваща различни хора, но не обхваща прокуратурата. Много ми се иска да кажа краен срок, но случаят е комплициран и бихме искали да сме крайно обективни. По този случай нямаме отстранени хора. По други случаи имаме отстранени. Ние си работим. Имаме специален отдел на агенцията, който разследва изтичане на информация. Работи добре. За съжаление, имаме такива случаи, но се справяме с тях", коментира на 11 март Писанчев.

Съмненията за теч на информация по разследването срещу Бисеров първоначално бяха изразени от бившия зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него "високопоставен генерал от ДАНС" е предупредил Ахмед Доган за разследването срещу Христо Бисеров и предстоящия скандал около него. След като се запознал в подробности с разследването, Доган наредил на Лютви Местан да доведе Христо Бисеров в Сараите в Бояна. Срещата между Доган и Бисеров се провела на четири очи, на която се стигнало и до сценария с оттеглянето на зам.-шефа на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови