Доносите на Стати Статев за "окупирания" от студентите Румен Гечев (из досието на агент Стойновски, част III)

Александра Маркарян 14 ноември 2013 в 16:02 16582 11

Писмото от преподавателя в Илинойския университет, след което Стати Статев издава Румен Гечев на Държавна сигурност. Снимка:
Писмото от преподавателя в Илинойския университет, след което Стати Статев издава Румен Гечев на Държавна сигурност. Снимка:

Вчера OFFNews публикува първата и втората част от досието на ректора на УНСС проф. Стати Статев. Агент Стойновски се прочу със записа на разговора му със студентите, в който ги призовава да емигрират, но да не му пречат и ги заплашва, че ще ги заключи в окупираната аудитория.

Предлагаме ви третата част от досието на агент Стойновски. В нея разказваме за доносите на проф. Статев за Румен Гечев. Гечев е вицепремиер в кабинета на Жан Виденов, а сега е депутат от БСП. Любопитна подробност е, че окупацията на УНСС, тръгна точно от лекция на Румен Гечев, която студентите не му позволиха да изнесе и окупираха аудиторията.

 

На  10 април 1989 г. мечтаещият за Фулбрайтова 9-месечна специализация в САЩ млад преподавател във ВИИ "Карл Маркс" (УНСС) Стати Статев получава писмо от един от тримата университетски професори, при които иска да я проведе.

"Иска" може би не е съвсем точно казано в случая, защото същият професор е "препоръчан" на Статев от оперативния работник кап. О. Бохоров, който го вербува през февруари същата година.

В писмото си проф. Майкъл Визан от Илинойския университет уверява Статев, че ще направи всичко възможно да го приеме, но все още никой не се е свързал с него във връзка със специализацията на 35-годишния асистент. При същия професор през 1987-1988 г. е специализирал и друг българин, също секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност - Румен Гечев - настоящ депутат от "Коалиция за България", преподавател в същия Университет за национално и световно стопанство, бивш заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие (1995-1997) в правителството на Жан Виденов.

Към писмото си до Статев професорът от американския университет прилага документ, който дава повод на Статев да разкаже на Държавна сигурност какво знае за Румен Гечев.

Среща се с оперативния работник О. Бохоров сутринта на 26 април 1989 г. В началото разговорът се върти около посещението на Статев в Югославия, в Икономическия факултет на Крагуевацкия университет, за което така и така трябва да докладва на Държавна сигурност, защото така му е наредено на предишна среща. Статев подробно описва с кого се е срещал, какво е говорил, за което е осигурил и писмена справка. По някое време разговорът се насочва към специализацията в САЩ.

"Впоследствие той (бел. авт. - Статев) ме информира, че е получил писмо от проф. Michael Wyzan от Илинойския университет /по моя препоръка "Стойновски" изпрати писмо до проф. Wyzan в средата на м. март 1989  г/.

...

"Стойновски" обаче е смутен от факта, защо проф. Wyzan изпраща в това писмо статията "Hungarian Management Center" с молба тя да бъде предадена на неговия колега Румен Гечев. По думите на "Стойновски" Wyzan и Румен Гечев поддържат редовна писмена връзка. Последният е бил на 9-месечна специализация при проф. Wyzan, откъдето се е завърнал през 1988 г. "Стойновски" ми обясни също, че Гечев е радиолюбител, национален състезател и той поддържал редовна радио-връзка с американския гражданин Ralph, който е познат на проф. Wyzan", пише кап. О. Бохоров в справката си с гриф "Строго секретно".

Настоящият ректор на УНСС, където преподава и Румен Гечев, коментира квалификацията на Гечев по следния начин:

"Стойновски" изрази отрицателно мнение относно научните способности на Румен Гечев. Преди да постъпи като асистент във ВИИ "К. Маркс", той е преподавал 3 години във Военната академия. Научните му интереси са свързани с военно-промишления комплекс в САЩ", пише кап. О. Бохоров. 

Бохоров иска от Статев да му даде писмото, успокоява го, че "този начин на изпращане на научни материали е възможен и на този етап няма за какво да се безпокои". Съветва го да не показва по никакъв начин пред Румен Гечев за получаването на въпросната статия, докато не му я върне. В същото време Бохоров пише до началника си в ДС: "Предлагам Румен Василев Гечев да бъде проверен по отчета, като следващи действия бъдат в зависимост от резултата от проверката".

 

Интересен детайл от сведенията, които дава Статев за Румен Гечев е, че "научните му интереси са свързани с военно-промишления комплекс в САЩ". Три месеца и половина по-късно О. Бохоров и началникът му П. Костадинов в Първо главно се срещат със Статев, за да му поставят задачи за предстоящата специализация в САЩ. Задачите са 4. Сред тях фигурира и "Материали, свързани с военно-промишления комплекс на САЩ".

Следва продължение.

Стати Статев: Мой дълг е да стана агент на ДС (из досието на агент Стойновски)

Стати Статев издал дисидентския клуб на Желю Желев на ДС (из досието на агент Стойновски, част II)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!