Плаж в Кранево с ограда като на бежански лагер

Ива Оприкова Последна промяна на 14 април 2015 в 16:19 22873 25

Снимка Фейсбук

Ограда по средата на плажната ивица изникна в с. Кранево пред Международния пионерски лагер. Масивният плет раздели пясъчната ивица на две, досущ като в бежански лагер.

Туристи могат да ползват чадърите и шезлонгите в заградения участък, единствено ако са гости на хотелите в района на бившия пионерски лагер или консумират в заведението на плажа "Мираж", алармира наш читател, който ни изпрати и "фотонаходката".

В социалната мрежа вече се появиха коментари, че гениалното съоръжение е поставено, за да можем всички спокойно, без да се притесняваме, да отидем на плаж... в Гърция. Други пък очакват снимка "Туристи на оградата" като лагерници от Аушвиц, гледащи морето.

Кой е позволил на концесионера на плажа да опъне металното заграждение?

Поне в три български закона е написано в прав текст, че плажовете като държавна собственост не могат да се ограждат и никой не може да забранява достъпа до тях. Законите за устройство на територията, за устройство на Черноморското крайбрежие и за концесиите би трябвало да са достатъчни, за да се излезе срещу всеки, който дръзва да поставя заграждения на такива места.

Наемател на плажа на Международния пионерски лагер е фирма "ЕФЕКТ-3" ООД на хотелиера Георги Димитров Цурев.

Дружеството стопанисва плажната ивица с договор за 5 години от 2011 до 2016 година като заплаща наем от 15 хил. лв. годишно. "Ефект-3 ООД" придобива и имота на бившите бунгала на Международния пионерски лагер в Кранево чрез апорт точно преди 10 години, в последните дни на правителството на Симеон Сакскобурготски.

Държавата тогава се раздели с имот, разположен на площ 84 170 кв. м, както и с построените върху него три двуетажни вили с обща разгърната площ от 1874 кв. м, 11 дървени бунгала с обща площ 1064 кв. м, голямо дървено бунгало от 810 кв. м, къща на 63 кв. м, кафе-сладкарница, складове, хидрофорна станция, игротека и медицински пункт. Всичко това е оценено на 7 932 000 лева.

Освен че сумата е, меко казано, смешна, за да влезе във владение, Цурев е трябвало да извади само 82 560 лева. По този начин той слага ръка върху 51% от капитала на новоучреденото дружество, а доброто му управление не е донесло досега и лев изгода на принципала Министерството на образованието.

Днес на мястото на старите бунгала е изграден хотелски комплекс от затворен тип "Дружба Бей Гардън".  Двете части на хотелския комплекс се намират в общ двор с ограда – с гледка към морето и масивна към съседните имоти и транспортните комуникации.

Местните твърдят, че в комплекса изградили оградата за сигурност на почиващите деца на служители от "ГАЗПРОМ" Русия, които всяка година почиват в луксозния комплекс.

От кметството в с. Кранево обаче са категорични, че металното заграждение е в реални граници и няма никакво закононарушение.

"Оградата е построена с подписа на областния управител. Голямата буря преди години отнесе пясъка на плажната ивица. Оградата е в реални граници и когато вълните се успокоят ще си дойде на мястото. 2/3 от плажа на Международния пионерски лагер в Кранево практически липсват, а концесионерът си плаща таксата", обясни кметът на селото Румен Николов. Металното съоръжение предпазва колектора на пречиствателната станция, а със защитната си функция спестява много средства на общината. Само преди година дадохме 800 хил. лв за ремонт на пречиствателното съоръжение", изброява предимствата на гениалното съоръжение Николов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 20:40

На почтена възраст съм и съм била на почивка в Кранево почти всяка гогина по време на бунгалата. Тогава руският лагер, както му казвахме беше с ограда, но тя ограждаше парк, алеи, постройки и абсолютно никаква част от плажната ивица. Ако морето си вземаше част от брега защо не е достигнало до селото? И как някой успя да си купи имот на плажната ивица?

16.04 2015 в 10:18

Абе това тук да не е ГУЛАГ ????

Те руснаците така са свикнали да бъдат бетонирани, зарешетени и да ограждат завзетата с корупционен десант територия като пернат после табела: "Частна собственост, не влизай."
НО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА Я БЪДЕ!Ние, българите сме си тук, в България и ще ходим и влизаме, където си искаме!

ХАЙДЕ, "десантчици"!
ЧЕМОДАН- ВОКЗАЛ- МАСКВА-СИБИР! Там бетон и решетки колкото щеш за крепостни!

15.04 2015 в 18:38

Миленче абсолютно си права НО недей се вслушва в кметчето измекяр От 86г имаше огради на всичките плажове понеже имаше каси и се таксуваха туристите.След това почнаха концесии и плажовете станаха безплатни и задължително без огради.Хубаво е човек да пише но не е зле да се подковава с факти.

15.04 2015 в 15:22

АМИ ТОВА Е ПОРЕДНА ГЛУПОСТ НА НЯКОЙ СИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА ТОЗИ КОЙТО МУ ПОЗВОЛИЛ .ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ БЯГАМЕ ПО КУРОРТНИТЕ МЕСТА В ЮЖНИТЕ НИ СЪСЕДКИ.У НАС ИЛИ ХОТЕЛ ЩЕ ПАДНЕ ИЛИ ХРАНА НЯМА ДА ИМА ,А СЕГА И В МОРЕТО НЯМА ДА СЕ ХОДИ.ДА НЕ БИ ДА Е ВОЕННА БАЗА ТАМ...

15.04 2015 в 11:15

Информацията ви е доста "закъсняла". Тази ограда си е от много време там. Не е "изникнала" сега.

15.04 2015 в 06:30

Цурев-селяндур!!! www.sportzona.bg

15.04 2015 в 00:37

тази ограда съществува много отдавна поне аз знам от1976 година само че беше масивна а сега е подменена от близо 3 години с метална заради морето! така че преди да коментирате и да плюете първо се интересувайте !

14.04 2015 в 23:44

Стефане не подценявай селското кметче той на банкети не отказва.А за сина му всички знаят че е дилър и хазартен тип само полицията не знаят.

14.04 2015 в 23:10

ДПС, Д П С Беше на върха на вълната тогава. И никой не разбра как отмъкнаха апетитния имот...А къде са стоте метра буферна зона започваща от водата ???