Плаж в Кранево с ограда като на бежански лагер

Ива Оприкова Последна промяна на 14 април 2015 в 16:19 21675 25

Снимка Фейсбук

Ограда по средата на плажната ивица изникна в с. Кранево пред Международния пионерски лагер. Масивният плет раздели пясъчната ивица на две, досущ като в бежански лагер.

Туристи могат да ползват чадърите и шезлонгите в заградения участък, единствено ако са гости на хотелите в района на бившия пионерски лагер или консумират в заведението на плажа "Мираж", алармира наш читател, който ни изпрати и "фотонаходката".

В социалната мрежа вече се появиха коментари, че гениалното съоръжение е поставено, за да можем всички спокойно, без да се притесняваме, да отидем на плаж... в Гърция. Други пък очакват снимка "Туристи на оградата" като лагерници от Аушвиц, гледащи морето.

Кой е позволил на концесионера на плажа да опъне металното заграждение?

Поне в три български закона е написано в прав текст, че плажовете като държавна собственост не могат да се ограждат и никой не може да забранява достъпа до тях. Законите за устройство на територията, за устройство на Черноморското крайбрежие и за концесиите би трябвало да са достатъчни, за да се излезе срещу всеки, който дръзва да поставя заграждения на такива места.

Наемател на плажа на Международния пионерски лагер е фирма "ЕФЕКТ-3" ООД на хотелиера Георги Димитров Цурев.

Дружеството стопанисва плажната ивица с договор за 5 години от 2011 до 2016 година като заплаща наем от 15 хил. лв. годишно. "Ефект-3 ООД" придобива и имота на бившите бунгала на Международния пионерски лагер в Кранево чрез апорт точно преди 10 години, в последните дни на правителството на Симеон Сакскобурготски.

Държавата тогава се раздели с имот, разположен на площ 84 170 кв. м, както и с построените върху него три двуетажни вили с обща разгърната площ от 1874 кв. м, 11 дървени бунгала с обща площ 1064 кв. м, голямо дървено бунгало от 810 кв. м, къща на 63 кв. м, кафе-сладкарница, складове, хидрофорна станция, игротека и медицински пункт. Всичко това е оценено на 7 932 000 лева.

Освен че сумата е, меко казано, смешна, за да влезе във владение, Цурев е трябвало да извади само 82 560 лева. По този начин той слага ръка върху 51% от капитала на новоучреденото дружество, а доброто му управление не е донесло досега и лев изгода на принципала Министерството на образованието.

Днес на мястото на старите бунгала е изграден хотелски комплекс от затворен тип "Дружба Бей Гардън".  Двете части на хотелския комплекс се намират в общ двор с ограда – с гледка към морето и масивна към съседните имоти и транспортните комуникации.

Местните твърдят, че в комплекса изградили оградата за сигурност на почиващите деца на служители от "ГАЗПРОМ" Русия, които всяка година почиват в луксозния комплекс.

От кметството в с. Кранево обаче са категорични, че металното заграждение е в реални граници и няма никакво закононарушение.

"Оградата е построена с подписа на областния управител. Голямата буря преди години отнесе пясъка на плажната ивица. Оградата е в реални граници и когато вълните се успокоят ще си дойде на мястото. 2/3 от плажа на Международния пионерски лагер в Кранево практически липсват, а концесионерът си плаща таксата", обясни кметът на селото Румен Николов. Металното съоръжение предпазва колектора на пречиствателната станция, а със защитната си функция спестява много средства на общината. Само преди година дадохме 800 хил. лв за ремонт на пречиствателното съоръжение", изброява предимствата на гениалното съоръжение Николов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 20:40

На почтена възраст съм и съм била на почивка в Кранево почти всяка гогина по време на бунгалата. Тогава руският лагер, както му казвахме беше с ограда, но тя ограждаше парк, алеи, постройки и абсолютно никаква част от плажната ивица. Ако морето си вземаше част от брега защо не е достигнало до селото? И как някой успя да си купи имот на плажната ивица?

16.04 2015 в 10:18

Абе това тук да не е ГУЛАГ ????

Те руснаците така са свикнали да бъдат бетонирани, зарешетени и да ограждат завзетата с корупционен десант територия като пернат после табела: "Частна собственост, не влизай."
НО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА Я БЪДЕ!Ние, българите сме си тук, в България и ще ходим и влизаме, където си искаме!

ХАЙДЕ, "десантчици"!
ЧЕМОДАН- ВОКЗАЛ- МАСКВА-СИБИР! Там бетон и решетки колкото щеш за крепостни!

15.04 2015 в 18:38

Миленче абсолютно си права НО недей се вслушва в кметчето измекяр От 86г имаше огради на всичките плажове понеже имаше каси и се таксуваха туристите.След това почнаха концесии и плажовете станаха безплатни и задължително без огради.Хубаво е човек да пише но не е зле да се подковава с факти.

15.04 2015 в 15:22

АМИ ТОВА Е ПОРЕДНА ГЛУПОСТ НА НЯКОЙ СИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА ТОЗИ КОЙТО МУ ПОЗВОЛИЛ .ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ БЯГАМЕ ПО КУРОРТНИТЕ МЕСТА В ЮЖНИТЕ НИ СЪСЕДКИ.У НАС ИЛИ ХОТЕЛ ЩЕ ПАДНЕ ИЛИ ХРАНА НЯМА ДА ИМА ,А СЕГА И В МОРЕТО НЯМА ДА СЕ ХОДИ.ДА НЕ БИ ДА Е ВОЕННА БАЗА ТАМ...

15.04 2015 в 11:15

Информацията ви е доста "закъсняла". Тази ограда си е от много време там. Не е "изникнала" сега.

15.04 2015 в 06:30

Цурев-селяндур!!! www.sportzona.bg

15.04 2015 в 00:37

тази ограда съществува много отдавна поне аз знам от1976 година само че беше масивна а сега е подменена от близо 3 години с метална заради морето! така че преди да коментирате и да плюете първо се интересувайте !

14.04 2015 в 23:44

Стефане не подценявай селското кметче той на банкети не отказва.А за сина му всички знаят че е дилър и хазартен тип само полицията не знаят.

14.04 2015 в 23:10

ДПС, Д П С Беше на върха на вълната тогава. И никой не разбра как отмъкнаха апетитния имот...А къде са стоте метра буферна зона започваща от водата ???