Quantcast

БСП-лийкс: Столетницата платила за лични данни на 2 млн. души, за да спечели вота

Последна промяна на 29 ноември 2013 в 14:49 26768 66

Кол център е агитирал за БСП, вкл. в деня на изборите, с незаконна база данни на граждани
Кол център е агитирал за БСП, вкл. в деня на изборите, с незаконна база данни на граждани

 

Скандална кореспонденция между БСП и частна фирма преди изборите през 2009 г. бе изпратена от анонимен подател до няколко медии, вкл. OFFNews.

Изтеклите документи уличават партията в две сериозни нарушения. Първото е, че е поръчала партийна агитация в деня на вота. Второто е, че за нея са ползвани личните данни на 2 милиона българи със знанието на БСП.

От документите, чиято автентичност в момента проверяваме, става ясно, че преди изборите БСП е наела БГ фирма със собственик чужденец, която да й направи колцентър за масова агитация по телефона на избиратели над 55 години. За целта на проекта, определен като "телемаркетинг услуга", със знанието на БСП незаконно са използвани личните данни на 2 000 000 българи. 

Разходите по колцентъра с персонал 150 души са били 773 760 лева, а координатор от страна на червената партия е бил днешният депутат Кирил Добрев. Веднага го потърсихме за коментар, но той не отговори на обажданията ни.

Изпратените до медиите файлове са от кореспондеция между Добрев и шефа на фирмата Джонатан Гладуиш  - съпруг на тв водещата Нана и бивш директор "Международни колцентрове" към БТК. От писмата става ясно, че фирмата е избрана, защото може да предложи лични данни на 2 млн. българи. В резюме по проекта се препоръчва сключване на договор именно с компанията "60К" АД, а въпросната база данни се изтъква като предимство номер 1, защото "такива бази са притежание на банки и телекомуникационни компании като БТК, МТел, които не са склонни да ги предоставят на трети лица". Посочва се, че "пазарната цена" на подобно количество лични данни е 4 млн. лева.

В доклад, аргументиращ необходимостта от сделката, е записано, че "телефонни указатели не могат да бъдат използвани, тъй като информацията в тях не съдържа ЕГН и сегментация не може да бъде предприета".

Целта на партийната поръчка е именно такава - да се отсеят избиратели над 55-годишна възраст, да им се звъни вечерно време и ако се окаже, че се колебаят за кого да гласуват, да се направи опит да се "стимулират допълнително". В деня на изборите, когато по закон е забранена политическата агитация, също трябва да се звъни, сочат изричните заръки на червените.

Пред OFFNews от фирмата „60K“ признаха, че са участвали в кампанията на левицата. От компанията на Гладуиш обаче отказаха да коментират в детайли поръчката, с мотив, че пазят конфиденциалността на всичките си договори с клиенти. „Участвахме за кратко и всъщност приключихме с тази кампания доста преди деня на парламентарните избори“, заявиха оттам.

Действително, в документите, с които OFFNews разполага, последният отчетен от фирмата ден с обаждания към потенциални избиратели, е 10 юни, а изборният ден през 2009 г. беше на 5 юли. От компанията обаче не дадоха обяснение как е попаднала в тях базата с лични данни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2013 в 22:03

За да знаеш от къде ти е дошло, ако някой ти звънне и ти каже с разтреперан глас, че внукът ти е катастрофирал и трябва да платиш 5000 примерно за нещо си, или пък ако получиш призовка по дело срещу фирмата ти, за която изобщо не знаеш, че дължи няколко милиона кредити, или пък телефонната ти сметка изведнъж те тресне с 2000 лева за месец.... Ето затова го публикуват, защото заспалите дървени глави трябва най-после да разберат от къде идва проклетията над България.

30.11 2013 в 17:36

В интерес на истината дори е по страшен от всички боклуци в България, я виж само колко помаци като е нахвърлял по разните форуми да бълват помия и да разединяват хората.

30.11 2013 в 17:33

Страшен е точно колкото и Борисов и Цветанов за който вие долните боклуци не спирате да пишете... Хайде да си изравним правата щом вие имате право да серете по президента, Борисов и Цветанов то и ние имаме право да ви наричаме с истинските имена... Долни продажни К...И

30.11 2013 в 16:32

По тази схема май вървят и телефонните измами :-(

30.11 2013 в 13:55

Замълчи нещо си, подписало се като "Димитър Великов" ! Тъпизмите ти и неграмотни , и глупави! Само че "червените" кхмери и до уши да се осерат, не млъкват!

30.11 2013 в 12:13

Фирмата беше 60К България, даваха по 600 лв. на човек на интервиото им казах че няма да се продам на скапаните комунисти и си излезнах. След 1 месец ги затвориха, защото било незаконно!!

30.11 2013 в 12:04

Ех този Кутев бе . Все той ви е в устите. Много ли е страшен бе?

30.11 2013 в 11:45

Всички до един в парламента са за трепане.За съжаление не ми стиска да вляза с един АК-47 и да ва изтребя до крак мама ви мръсна проклета! Не са насмукахте нямате и насищане, хората вече изнемощяха и политиката стана тема #1 в живота на милиони българи. Постоянно конспирации,постоянно игрички, постоянно крадете ! Заради ВАС хора изучени, работливи и кадърни или избягаха или работят за по 500лв на месец а вие ходите с костюмчетата и S-класите и се чудите какъв данък и каква такса да измислите; какво да откраднете разпределите и прикриете.И минават години и следващите ви вадят кирливите ризи,после на тях им ги вадят и така няма спиране. Оскубахте държавичката ни, лишихте хората от работата им и най-вече вярата че нещата ще се оправят. Всичко стана безнадежден случай и за това сме виновни ние,че ви допускаме да продължавате. Ах как не се намери някой психар с един автомат да ва погне всички наред като се почне от Докан,Мецан,Стоношков,Ошишарски та чак свинята Пеефски и всички които в момента участват в плана за потурчването на България. Бошко никак не го оставям на страна. А колкото за Болен - чел съм книгите му" Бумеранга на злото" и "Властта на Мамона". Там показва много знания за световната политика.,световния ред и т.н., говори с отвращение за много неща по чийто път сега той е тръгнал. Ама на него му е простено, той е станал болен мозък, направо шоумен излагация..

30.11 2013 в 11:30

Я виж ти ,,бизнесмените” от Велика Британия какви пари правят от червените бабички. Трябва и на британците да им наложим ограничения да работят в България, защото ето какви незаконни неща извършват те у нас.
Иначе – дойдохме си на думата – изборните престъпления са ключът към всички беди на българина. И краденето на лични данни направо изглежда невинно в сравнение с всички останали членова на НК, които се практикуват.

30.11 2013 в 09:29

Хехехе: "...документите, чиято автентичност в момента проверяваме...". Един вид - абе май не са съвсем истински де, само така ни се иска на орките...