Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ внася жалба за кол центъра на БСП, ползвал незаконно лични данни

OFFNews 02 декември 2013 в 11:19 3960 1

Кол център е агитирал за БСП по време на вота през 2009, вкл. в деня на изборите
Кол център е агитирал за БСП по време на вота през 2009, вкл. в деня на изборите

 

Народни представители от ГЕРБ ще внесат днес жалба в Комисията за защита на личните данни по повод незаконното използване от страна на БСП на личните данни на 2 000 000 български граждани без тяхното знание, съобщават от пресцентъра на партията.

ОFFNews пръв писа за случая след подаден анонимен сигнал до редакцията. За скандалната поръчка потвърдиха БСП депутатът Кирил Добрев и фирмата изпълнител "60К" АД, която е собственост на британеца Джонатан Гладуиш, бивш шеф в БТК.

Изтеклите документи уличават партията в две сериозни нарушения: че е поръчала партийна агитация в деня на изборите през 2009 и че за нея са ползвани личните данни на 2 милиона българи със знанието на БСП. Притеснително е и друго -  от кореспонденцията между компанията и Кирил Добрев личи, че "60К" разполага с личните данни (вкл. ЕГН-та) на около 2 милиона български граждани и търгува с тях. Това би било грубо нарушение на закона.

БСП е платила за селекцията на потенциални избиратели чрез ЕГН-тата им и агитация по телефона около 770 000 лева.

Самият Кирил Добрев потвърди за проекта, но тезата му бе, че ставало въпрос за маркетингово проучване. "Не познавам Джонатан Гладиуш и няма как да имам кореспонденция с него", коментира още Добрев.

Той е категоричен, че е ставало въпрос за проучване на електоралните нагласи, което е приключило много преди изборите и със сигурност е струвало много по-малко от 700 хил. лв.

Гладиуш потвърди в петък пред OFFNews, че е работил по такава поръчка на БСП, но също обяви, че кампанията е приключила преди деня на вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!