До 100 хил. лв. глоба грозят кол центъра, агитирал за БСП

Юлиан Христов Последна промяна на 05 декември 2013 в 13:18 5338 9

Мобилен телефон. Снимка: sxc.hu

Снимка sxc.hu

Мобилен телефон. Снимка: sxc.hu

 

От 10 000 до 100 000 лв. може да стигне глобата за кол центъра, който по поръчка на БСП е правил агитация по телефона на избиратели над 55 години през 2009 година.

Това каза за OFFNews председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венета Шопова.

ОFFNews пръв писа за случая след подаден анонимен сигнал до редакцията. За скандалната поръчка потвърдиха и БСП депутатът Кирил Добрев, и фирмата изпълнител “60К” АД, която е собственост на британеца Джонатан Гладуиш, бивш шеф в БТК.

Изтеклите документи уличават партията в две сериозни нарушения: че е поръчала партийна агитация в деня на изборите през 2009 и че за нея са ползвани личните данни на 2 милиона българи със знанието на БСП. Притеснително е и друго –  от кореспонденцията между компанията и Кирил Добрев личи, че “60К” разполага с личните данни (вкл. ЕГН-та) на около 2 милиона български граждани и търгува с тях. Това би било грубо нарушение на закона.

БСП е платила за селекцията на потенциални избиратели чрез ЕГН-тата им и агитация по телефона около 770 000 лева.

Пред OFFNews депутатът Кирил Добрев коментира, че преди изборите през 2009 г. партията е поръчала маркетингово проучване за електоралните нагласи и, че не става въпрос за агитация.

Предвид високия обществен интерес, случаят ще влезе на заседание на КЗЛД още следващата седмица, коментира председателката на комисията. Проблем обаче могат да се окажат сроковете, които законът разписва при разглеждането на подобни случаи. По Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) сигналът се разглежда, ако е постъпил в комисията максимум една година след узнаването за нарушението, но не повече от пет години след извършването на самото нарушение. Този давностен срок изтича през 2014 година.

Комисията има и втора възможност – да стартира производство по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Там обаче сроковете са по-кратки.

Друга спънка пред комисията в конкретния случай се оказва фактът, че той се разглежда като сигнал, а не по жалба на пострадали лица. Сигналът беше подаден от трима депутати от ГЕРБ, но той не е съпроводен с жалба на гражданин, чийто данни са използвани неправомерно.

„Ако се тръгне по смисъла на производството по сигнал, то е изцяло по ЗАНН“, коментира Шопова и обясни, че при този случай проверката няма да се развие като административно производство пред комисията с призоваване на страните и изслушването им.

При всички случаи обаче, ако бъде установено нарушение, ще има административно наказание, като бъдат взети предвид две неща - нарушение на техническите и организационните мерки за защита на личните данни, като тук глобата е от 500 до 5 хил. лв., и злоупотреба с лични данни – от 10 до 100 хил. лв, като при повторно нарушение глобата скача двойно.

Развитие по случая се очаква в началото на следващата година.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.12 2013 в 00:38

Прах в очите. Древен комунистически номер....

На конгреса трябва да се разкритикуват другарите, дружески така ....все ендо партията саам се коригира и почиства от мръсотиите......

Хайде да не сме вчерашни г-да комунисти...тия ноемра още Национал социалистите в Германия са ги прилагали. Вие сте бледа имитация.

05.12 2013 в 15:41

Мило дете,
Става въпрос тука за друго. В изборен ден и по телефон. Иначе твоето име го има на пощенската кутия и в изборните списъци, знаят го, както и възрастта Ви и Ваши съседи, които Ви агитират. Пък и, ако имаше държавно управление от Иван Костов, не бихме имали такова мизерно съществуване сега, нали? Кой ни управляваше и ни управлява десетилетия? Той е и отговорен за това, което сега ни се случва, нали? И това е...познахте БКП/БСП!Там да си търсим неудачите е логично.Те съсипаха идеите на социализма и комунизма. Те са на път да ни накарат и капитализма да намразим Кой, кой? Ами БСП. Да опитаме без тях, не е ли очевидно.

05.12 2013 в 15:32

БКП трябваше да е извън закона отдавна. Още от 1944г. След това не е имало друго освен изборни манипулации. Организирани бяха без да се броят дори бюлетините резултати пример но 99 % с едната бюлетина!!! Нека си кажат т.н. преброители от онова време.

05.12 2013 в 14:56

това деяние съставлява престъпление по НК, а извършителите са организирана престъпна група по смисъла на НК. изборните манипулации и извършването на престъпления, организирано от партията БСП са законово основание за забраната на тази партия от съда.

05.12 2013 в 14:33

Имайки предвид кристално чистото съдебно минало на БСПДПС и лично на другаря Добрев, можем да заключим, че "порицание" е едно адекватно наказание за това дребно нарушенийце. През колко катарзиси преминаха дрогарете, това ли ще ги уплаши?

05.12 2013 в 14:14

Като навърших 18 години, тамън имаше избори. СДС, тогава с иван Костов на чело, ми прати лично писмо с текст "Млади човече! [тук е моето име">, след една седмица ще гласуваш за първи път..." Ама чакайте, забравих. Само червените нарушават законите. Извинявам се!

05.12 2013 в 14:11

Много ви моля, не ме занимавайте с глупости...много мразя някой да се чеше там
, където не го сърби. Когато ги глобят с 100 000, ще ви се извиня.

05.12 2013 в 13:37

Боли ги фара комунягите за тези смешни глоби. Избиват си ги още до обед от далаверите, които въртят и които станаха възможни благодарение на това, че са на власт чрез тази и други измами и закононарушения.

05.12 2013 в 13:36

Да бе, хей сега БСП ще ги глоби :) :) :)