Цветлин Йовчев: Всички прояви на протестиращите от 12 ноември са незаконни

Елица Мартинова 27 ноември 2013 в 15:01 7886 45

Цветлин йовчев. Снимка:БГНЕС
Цветлин йовчев. Снимка:БГНЕС

 

"Всички прояви на протестиращите на 12 ноември са противозаконни".

Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, цитиран от "Фокус".

"Още от предишния ден в СДВР е постъпила информация, че се подготвя организация за блокиране на Народното събрание, изготвен е план за действия на полицията. Около 20.00 часа са разкъсани парапетите на Народното събрание, по служителите на полицията са хвърляни павета и различни твърди предмети. Един час по-късно отново е имало атака върху полицията с камъни и други предмети. Два пъти е пристъпено към изтласкване на протестиращите", заяви Йовчев.

"По време на тези действия протестиращите са били предупреждавани през цялото време, че с проявите си са нарушавали закона. На следващия ден са задържани 23 лица, срещу които има образувани 4 досъдебни производства – 3 от тях са за хулиганство, едно е за увреждане на собственост. Наложени са три парични глоби – в един от случаите за носене на забранен предмет”, докладва още вицепремиерът.

"Трябва категорично да посочим, че става дума за незаконно мероприятие. Всички тези прояви на протестиращите са незаконни – от първия до последния момент. Налице е грубо нарушаване на обществения ред, увреждане на собственост, неизпълнение на полицейски нареждания, сблъсъци с полицейски служители. Съгласно законодателството органите на МВР при всички тези случаи имат право да употребят сила и помощни средства. Въпреки това, действията на служителите са били само и единствено насочени в посока на предотвратяване възможността да бъдат наранени хора и да бъде увредена собственост. Във всичките си действия те са предприели всичко необходимо така, че да не наранят протестиращите хора”, каза Цветлин Йовчев.

Той коментира и коментарите, че новият Закон за МВР дава свръх големи правомощия на полицията.

Лъжа е, че има завишаване на полицейските правомощия в законопроекта на Закона за МВР, каза Йовчев. Това е първият официален коментар на вицепремиера по законопроекта. Депутати от опозицията определиха промените в закона като опит за връщане на милиционерската държава. 

„Правомощията не са завишавани от 1990 г. досега. Полицейските правомощия не се различават от тези в останалите страни-членки на ЕС”, обясни министър Йовчев.

Той даде пример със сблъсъците между протестиращи и полиция в няколко европейски държави от последните месеци.

„През последните месеци това, което се случи във Франция - бяха арестувани над 70 души за освиркване на президента, беше употребена сила. В Италия бяха употребени палки, сила при протест на студенти, бяха ранени хора. Трябва да изразим благодарност към това, което направиха служителите в този момент, тъй като към тях имаше провокация и опити за насилие”, каза още вицепремиерът Цветлин Йовчев.

„Не виждам нищо извънредно в действията на органите на МВР и действията им са съгласно Закона за МВР”, коментира също и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews