Quantcast

Цветлин Йовчев: Всички прояви на протестиращите от 12 ноември са незаконни

Елица Мартинова Последна промяна на 27 ноември 2013 в 15:01 7142 45

Цветлин йовчев. Снимка:БГНЕС
Цветлин йовчев. Снимка:БГНЕС

 

"Всички прояви на протестиращите на 12 ноември са противозаконни".

Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, цитиран от "Фокус".

"Още от предишния ден в СДВР е постъпила информация, че се подготвя организация за блокиране на Народното събрание, изготвен е план за действия на полицията. Около 20.00 часа са разкъсани парапетите на Народното събрание, по служителите на полицията са хвърляни павета и различни твърди предмети. Един час по-късно отново е имало атака върху полицията с камъни и други предмети. Два пъти е пристъпено към изтласкване на протестиращите", заяви Йовчев.

"По време на тези действия протестиращите са били предупреждавани през цялото време, че с проявите си са нарушавали закона. На следващия ден са задържани 23 лица, срещу които има образувани 4 досъдебни производства – 3 от тях са за хулиганство, едно е за увреждане на собственост. Наложени са три парични глоби – в един от случаите за носене на забранен предмет”, докладва още вицепремиерът.

"Трябва категорично да посочим, че става дума за незаконно мероприятие. Всички тези прояви на протестиращите са незаконни – от първия до последния момент. Налице е грубо нарушаване на обществения ред, увреждане на собственост, неизпълнение на полицейски нареждания, сблъсъци с полицейски служители. Съгласно законодателството органите на МВР при всички тези случаи имат право да употребят сила и помощни средства. Въпреки това, действията на служителите са били само и единствено насочени в посока на предотвратяване възможността да бъдат наранени хора и да бъде увредена собственост. Във всичките си действия те са предприели всичко необходимо така, че да не наранят протестиращите хора”, каза Цветлин Йовчев.

Той коментира и коментарите, че новият Закон за МВР дава свръх големи правомощия на полицията.

Лъжа е, че има завишаване на полицейските правомощия в законопроекта на Закона за МВР, каза Йовчев. Това е първият официален коментар на вицепремиера по законопроекта. Депутати от опозицията определиха промените в закона като опит за връщане на милиционерската държава. 

„Правомощията не са завишавани от 1990 г. досега. Полицейските правомощия не се различават от тези в останалите страни-членки на ЕС”, обясни министър Йовчев.

Той даде пример със сблъсъците между протестиращи и полиция в няколко европейски държави от последните месеци.

„През последните месеци това, което се случи във Франция - бяха арестувани над 70 души за освиркване на президента, беше употребена сила. В Италия бяха употребени палки, сила при протест на студенти, бяха ранени хора. Трябва да изразим благодарност към това, което направиха служителите в този момент, тъй като към тях имаше провокация и опити за насилие”, каза още вицепремиерът Цветлин Йовчев.

„Не виждам нищо извънредно в действията на органите на МВР и действията им са съгласно Закона за МВР”, коментира също и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2014 в 16:20

г-н Йвчев протести и окупация трябва да има и Вие това добре го знаете защото сте много интелегентен и справедлив човек за разлика от ЦЗетанов които гони само свойи интереси .Може ли да има успяла държава без държавна банка КОЙ и ЗАЩО Българската Нородна Банка продаде държавната и наи добрата Българска банка е продадоха на Угарската държава ЗАЩО ЗАЩО и КОЙ от БНБ там трябва окупацие ипак ОКУПАЦИЯ докато не се върне ДСК на Б Ъ Л Г А Р И Я само тогава бизнеса ще търъгне нагоре и България и гражданите ще бъдат добре ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА И СЪДА г-н Йвчев помонете на Българите Вие сте разумен човек . Гн.Йвчев сигорно сте наясно колко воени служители се самоубиха дори убеха и цялото си семейства зариди увеличаване на лихвите и банков терор банка воени крединтори на ДСК банка опускаха кредити на воени служители с префернцирана лихва само лед месец започват да ги увеличават това е грубо нарушение на правата на служителите на сисемата те нарушават ЕВРОПЕИСКАТА ДЕРЕКТИВА 93-13 така че заслужават ОКУПАЦИЯ И САМО ОКУПАЦИЯ

28.11 2013 в 10:29

Всички прояви на незаконно управляващите в момента са недемократични и са потъпкване на изконни демократични ценности с сталинистки ботуш!!!

28.11 2013 в 08:47

Полизцаите били без отличителни знаци,ЗА ДА НЕ ГИ ИЗГУБЯТ! Е,по-голяма глупост от това не бях чувала!!!

28.11 2013 в 08:40

Полицаите били без отличителни знаци'ЗА ДА НЕ ГИ ИЗГУБЯТ'!Е,по-голяма глупост от това не бях чувала!!!

28.11 2013 в 08:02

Господин Йовчев, в софиските СДВР-та нали има места за 200-300 арестанта? Използвайте ги! Наврете вътре за 24 часа (каквото право имате) "протестиращите" провокатори. Действа много отрезвяващо. Като пренощуваш на дървен нар една вечер, ти минават всички мераци да се правиш на тарикат.

28.11 2013 в 00:19

Че и с жълто по гащите...

28.11 2013 в 00:16

Дай още жокери че не го намирам това видео, но попаднах на едно друго и като ги гледам как се млатят направо е лудница...

http://www.youtube.com/watch?v=WZZDq8S6bhA

28.11 2013 в 00:15

Цветлин добре знае, че единствените незаконни са те, от това узурпаторско правителство! С помощта на Прокуратурата, руските тайни служби в Бг и мутрите превърнаха майските избори в преврат. Да се махат! Да си подават оставките с мир. Докато е време!
Препоръчвам му на Цветлин да гледа протестите в Киев! За да види как протестират украинците - със сопи в ръцете... И да бъде благодарен, че все още българите протестират с вдигнати празни ръце.
Но докога ли?...

28.11 2013 в 00:05

Бих добавил противогази, прахови пожарогасители, боя, петролни бомби и всичко което става за хвърляне. До сега в Гърция, у нас предстои...

28.11 2013 в 00:01

ЗМВР
Чл. 172. При осъществяване на правомощията си държавните служители в МВР удостоверяват качеството си със служебна карта или с личен знак. Дирекция "Човешки ресурси" издава служебните карти и осъществява контрол за тяхното ползване и съхраняване. Видът на служебната карта и на личния знак, както и редът за издаването и ползването им се определят с акт на министъра на вътрешните работи.

На полицаите от Охранителна полиция които на униформите си имаха специални джобове за значки и си личеше че там са слагани значки но са ги махнали, това си е погазване на закона и всяко твърдение че не са им били издавани значки са меко казано не на място.

И един съвет вземи се научи кога се ползва "и" и кога "й", че изглежда глупаво да даваш акъл за закони, а да не знаеш елементарни правила за правопис.