Шествието срещу насилието настоява Вежди Рашидов да напусне парламента

OFFNews 08 август 2023 в 20:12 10034 3

Протестът в Стара Загора

Снимка БГНЕС

Протестът в Стара Загора

Демонстранти в редица български градове се включиха тази вечер във Второто национално шествие срещу насилието.

Стара Загора

Стотици се включиха днес в протеста, организиран от близки на 18-годишната Дебора, която бе обезобразена от 26-годишния Георги Николаев с макетно ножче.

“Не искаме политизиране. Искаме само и единствено справедливост. Ако има виновни и някой е допуснал грешка, било то волно или неволно, да си поеме отговорността”, заяви бащата на Дебора пред БТА. Той каза, че семейството е много благодарно на всички за подкрепата. По думите му "Дебора има някакъв напредък”, но не може да се каже, че е в по-добро психическо състояние и трябва да ѝ се даде време.

Майката на пострадалото момиче Ивелина Михайлова също каза, че семейството иска само и единствено справедливост не само за Дебора, но за всички, които са ставали жертва на насилие.

Протестът завърши с мотошествие, което стигна до сградата на Районната прокуратура в Стара Загора. На вратите на прокуратурата протестиращите залепиха плакати, гласящи "Насилието не е мнение, а престъпление!", "А вашите дъщери застраховани ли са?", "Мълчанието боли повече!" и "Повредата е в правосъдието".

София

Демонстрантите пред Съдебната палата в София поискаха оставката на Вежди Рашидов от ГЕРБ като депутат. Рашидов подаде оставка вчера като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Няма да мълчим", "Нито една повече", "Наказание за всяка форма на насилие".

Към 19:45 ч. демонстрантите се отправиха на шествие от Съдебната палата към Народното събрание. Част от протестиращите стигнаха и до Орлов мост, но без да блокират движението.

Габрово

Шествието премина през центъра на града. Пред Съдебната палата бяха подредени и запалени 14 свещи, които според организаторите символизират паметта на 14-те жени, убити от началото на годината.

„В България е пълно със сексисти, Вежди Рашидов го показа на най-неподходящото място. Ако точно хората от Народното събрание трябва да дават пример, то те трябва да го правят адекватно. Това не е лов на вещици, това са естествени процеси, в които някои маски падат. Тук някои хора си показаха своето реално отношение и пристрастия“, заявиха протестиращите в Габрово, цитирани от БТА.

Пловдив

Десетки пловдивчани се включиха в протеста. Шествието започна пред Съдебната палата, премина през Главната улица и приключи на площад "Централен", съобщава Радио Пловдив.

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Нито една повече", "Утре може да съм аз".

Те настояват за въвеждането на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените, жертва на насилие, улесняване достъпа на пострадалите до правосъдие и създаване на кризисни центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!