Седящ студентски кордон и два реда полиция около НС (хронология)

Лилия Христова 15 ноември 2013 в 11:55 15607 60

Блокада има и на кръстовището на
Блокада има и на кръстовището на "Левски" и "Дондуков" Снимка: Лилия Христова
Седящ кордон около изходите към парламента направиха тази сутрин протестиращите студенти.

Няколко редици младежи насядаха директно на асфалта на бул. "Дондуков", близо до Операта, и в началото на ул. "Оборище". Пред тях са изправени две плътни редици полиция.

Обичайно това са местата, от които депутатите напускат райони в случай на блокада. Днес отцепеният от полицията периметър е най-широкият от началото на протестите. Блокирано от полиция и около 100 демонстранти е кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски", както и двата входа на Журналистическия факултет на СУ - откъм "В. Левски" и откъм ул. "Московска".

Блокада на "Дондуков" - до Операта.  Снимка: Самуил Петканов

 

Блокада на кръстовището на "Оборище" и "В. Левски" Снимка: Самуил Петканов

Хронология на днешния протест:

15:15 ч - Автобус с полицаи от Варна пристигна при Народното събрание и влезе зад загражденията

14:40 ч - Групата протестиращи пред парламента оредява. Част от хората се отправят към Министерския съвет, а полицаите зад загражденията се изтеглят. Един от сдаващите "поста" униформени изважда мобилния си телефон и снима за спомен оплескания в яйца и домати параден вход на парламента.

14:25 ч - Джип и две депутатски коли се движат в отцепения периметър около НС и се отправят по ул. "Московска". В този район не са допуснати протестиращи. 

14:14 ч - Край на парламентарното заседание.

14 ч - В момента в сградата на Народното събрание има едва 13 депутати (4 от БСП, 1 от ДПС и 8 от ГЕРБ), макар че парламентарният контрол още не е приключил.

В същото време около 100 студенти успяха да се промъкнат в двора на Журналистическия факултет (ФЖМК), след като входът откъм "Левски" остана без охрана. Студентите обаче бяха спрени от полицейския кордон на изхода от двора на ФЖМК  към ул. "Московска". Десетки полицаи пазят изхода на факултета, в който студенти се допускат само срещу студентска книжка.

13:30 ч - Студенти подемат "танца на пингвините" на площада пред МС. Голяма група се насочва към парламента.

Огромен брой униформени охраняват протеста. По информация на "Протестна мрежа" над 80 са полицаите на ъгъла на "Левски" и "Оборище", също толкова са на ъгъла на "Левски" и "Московска" . На "Левски" и "Врабча" са около 25, по малките пресечни на "Дондуков" - около 25, а преградилите "Дондуков" при Париж – над 100.
13:20 ч - Тиха схватка между полиция и студенти. Протестиращите опитаха да тръгнат по блокирания бул. "Дондуков", но полицейският кордон не помръдна. В отговор протестиращите вдигнаха ръце и насядаха на земята на площада, а след това запяха химна.

13:10 ч - Над 600 демонстранти са се събрали на площад "Независимост" пред Министерския съвет. В 14 ч там се очаква среща между премиера Пламен Орешарски и протестиращи. Хората от студентския протест обаче не припознават в поканените свои представители и отказват преговори с министър-председателя. Те за пореден път обявиха, че искат незабавна оставка, разпускане на НС и насрочване на нов вот и не биха влезли на преговори.

 

 

 

 

Демонстрантите пеят "Пацо от Дупница - шалалалла". Когато минават покрай разпънатата пред президенството палатка на движението на Николай Бареков, хората скандират "Бареков, к*рво".

13 ч - протестиращите предприеха нова тактика - група от около 1000 души обикаля заградения от полиция периметър, като шествието оставя по-малки групи от по 20-30 души на всяко възлово кръстовище, за да е по-ефективна блокадата.

 

Над 400 протестиращи се събраха около 11 часа тази сутрин пред сградата на парламента.

Демонстрацията идва след призива на протестиращите студенти за нова окупация на сградата на Народното събрание.

Малко след 11 ч към множеството се присъединиха и студентите от Ректората на СУ, които поддържат учебния корпус окупиран вече близо месец.

 Затворени са движение за булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" в района на протеста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!