Полиция окупира журналистическия факултет на СУ

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2013 в 12:45 10068 34

Полиция пази изхода на двора на ФЖМК откъм

 

Полицейски кордони са преградили факултета по журналистика на Софийския университет и не пускат студенти и преподаватели в учебното заведение, видя репортер на OFFNews.

Няколко преподаватели пред входа на факултета влязоха в спор с петимата полицаи, спиращи колегите им и студентите с искане да се легитимират. На въпрос защо са без идентификационни значки и по каква причина спират влизащите във факултета, униформените отвърнаха: свържете се по този въпрос с пресцентъра на МВР.

От студентите се изискват студентски книжки, а от преподавателите - пропуски, каквито те по правило нямат. Въпреки, че в момента текат лекции във факултета, полицаите не допускат много от студентите.

Факултетът е преграден от двете страни - откъм булевард "Левски", където са разположени три реда полицаи, охраняващи днешната окупация на парламента и откъм ул. "Московска", където са разположени около 40 униформени. В двора пред съседния факултет по фармация бе паркирана кола на жандармерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2013 в 20:02

Да си влязат в правата полицаите, но защо го правят анонимно? Защо пазителите на законите не ги спазват (не се легитимират, нахлуват незаконно вуниверситети и т.н.)?! Защо, ако има нарушения на закона, няма обвинения?
Фактите май не са съвсем такива или държавността я няма изобщо - т.е. най-добре да има протести за възстановяване на държавата!

15.11 2013 в 18:05

„Никъде по света няма да се разреши затварянето на улици от протестиращи за неопределено време.“ Това заяви в предаването „Реактивно" на Дарик бившият шеф на Националната полиция ген. Васил Василев и добави, че до момента органите на реда са направили много компромиси при овладяването на ситуацията в центъра на София. „Полицаят не трябва да се моли, защото не е поп, нито е бакалин“, добави генерал Василев, според когото не може да се говори за полицейско насилие.
„Полицията си има строго определени правила - да опази живота, здравето и имуществото на хората. Да не допуска престъпления, да разкрива престъпления, да води дела срещу престъпления, но тя не може да премахне омразата. Полицейско насилие няма - знаете, че защитавам полицията", допълни той.

По думите му използване на полицейско насилие е имало при сблъсъците в Гърция, Испания и Франция, но у нас полицаите не са използвали насилие или гумени куршуми срещу протестиращите.

„Имаше едно физическо избутване. В това избутване се видя на няколко пъти, че имаше хора, които не желаеха да откликнат на полицейската молба. Полицаят не трябва да се моли - той не е поп, нито бакалин. Той дава полицейско разпореждане и всеки един гражданин по закон е длъжен да го изпълни", каза още генерал Василев.

Според него границата между това да опазиш обществения ред и да е в рамките на закона е „почти невидима" и полицията е направила много компромиси досега.

„Никъде в света няма да се разреши затваряне на улици в продължение на толкова време. Второто, не се спазва законът за митингите - сега студентите имат организация, имат щаб, трябва да си намерят хора да извършват охранителна дейност на тяхното ядро, да сложат едни ленти, да се обадят на полицията", допълни генералът.

„Никой не се обърна със загриженост към тая полиция - това са живи хора, които имат предел на своите възможности", коментира ген. Василев.

15.11 2013 в 15:39

Това е нагло посегателство над гражданските ни права и академичната автономия, създаване на нерегламентирани чек-пойтове е ВЪВЕЖДАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ!

15.11 2013 в 15:37

ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ЛИ Е ОБЯВЕНО? ОСТАВКА МЕРЗАВЦИ!!!

15.11 2013 в 15:34

Не мислиш ли, че има разлика във времето между написването на статията и твоето минаване?

15.11 2013 в 15:15

Егати и простотията. Дори не е смешно.

15.11 2013 в 15:05

THIS IS RUSSIA, BITCH!
http://www.liveleak.com/view?i=6aa_1365146238

15.11 2013 в 15:04

ох мамините милиционерчета.. хахаха THIS IS RUSSIA, BITCH!
http://www.liveleak.com/view?i=6aa_1365146238

15.11 2013 в 14:43

Пичове, не че нещо, ама във Факултета си се влиза точно през този вход, който сте снимали в сряда и сега сте сложили на тази статия. Там в момента няма нито едно ченге и преспокойно си влизаш на академична територия.

Това е входа откъм бул. Левски, където сте написали че имало 3-4 реда полицаи. Справка - те са в началото на ул. Московска откъм паметника, а е блокиран входа с бариерата откъм ул. Московска. Куки в двора на факултетите няма, нито в ботаническата градина, както имаше в сряда. Те имат право да преградят периметъра оттам, след като факултета е достъпен от другия вход.

Хубаво оставка и т.н., ама нали липсата на обективност беше при другия лагер ....

15.11 2013 в 14:39

Имаааааа, Главният секретар ;)