Quantcast

Разследват протестиращ за диверсия

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2013 в 14:43 2088 4

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

 

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала разследване по чл. 106 от Наказателния кодекс - за диверсия, срещу протестиращ пред Народното събрание. Това научи "Дневник" от източници в държавното обвинение.

Според текста от НК: "Който с цел да отслаби властта или да ѝ създаде затруднения, унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."

Разследването е срещу мъж, който е бил задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане на кръстовището пред Софийския университет при блокадите през юни. Разследващите са проверявали телефонните му комуникации и са събирали други данни за него. Той е бил разследван заради подготвян опит да премине загражденията на Народното събрание.

Пред "Дневник" говорителят на СГП Зорница Таскова потвърди, че е имало такава преписка, която е била прекратена заради несъставомерност на деянието. Тя е била образувана по чл. 110, във връзка с чл. 106 - приготовление към диверсия.

На въпрос колко подобни преписки има от началото на годината, Таскова заяви: "Нито една", и не пожела да каже името на наблюдаващия прокурор.

"Дневник" научи че във връзка с проверката е било поискано да се съберат данни за комуникациите на протестиращия. Таскова отрече това да се е случвало.  Източник в СГП коментира, че твърдението на прокурор Таскова се разминава с истината и че по разпореждане на прокуратурата ДАНС е събирала информация за комуникациите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2013 в 17:03

Антисъветска пропаганда, 15г.

15.11 2013 в 15:37

За съжаление :-(

15.11 2013 в 15:21

Ако хората не се борят за по-добър живот, няма и да го получат. За съжаление ми се струва, че сега живеещото активно население (35-55 г.) явно не желае по-добър, а може би си мечтае и за по-лош живот? Странно е, но така излиза...
Ако някой смята, че наглостта на комунистите ще намалее греши - тя само ще се увеличава оттук нататък, особено след странния край на протестите. Дойдоха почивките - и всички забравиха, че са първо граждани, и че първо е общественото дело, а почивката и удоволствията след това.. Хвана ни колективна амнезия. Това си е отказ от цивилизован живот в цивилизована държава. Така го виждам...
Както е казал народа - насила хубост не става. Щом си предпочитаме кочинката, в това и ще живеем. Щом си предпочитаме комунистическите прийоми на властта, в днешна демократична България, които напомнят за тоталитарното време и не реагираме.. така ще ни бъде.

15.11 2013 в 14:47

Репресиите не са спирали...