Разследват протестиращ за диверсия

OFFNews 15 ноември 2013 в 14:43 2701 4

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

 

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала разследване по чл. 106 от Наказателния кодекс - за диверсия, срещу протестиращ пред Народното събрание. Това научи "Дневник" от източници в държавното обвинение.

Според текста от НК: "Който с цел да отслаби властта или да ѝ създаде затруднения, унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."

Разследването е срещу мъж, който е бил задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане на кръстовището пред Софийския университет при блокадите през юни. Разследващите са проверявали телефонните му комуникации и са събирали други данни за него. Той е бил разследван заради подготвян опит да премине загражденията на Народното събрание.

Пред "Дневник" говорителят на СГП Зорница Таскова потвърди, че е имало такава преписка, която е била прекратена заради несъставомерност на деянието. Тя е била образувана по чл. 110, във връзка с чл. 106 - приготовление към диверсия.

На въпрос колко подобни преписки има от началото на годината, Таскова заяви: "Нито една", и не пожела да каже името на наблюдаващия прокурор.

"Дневник" научи че във връзка с проверката е било поискано да се съберат данни за комуникациите на протестиращия. Таскова отрече това да се е случвало.  Източник в СГП коментира, че твърдението на прокурор Таскова се разминава с истината и че по разпореждане на прокуратурата ДАНС е събирала информация за комуникациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови