Разцепление сред протестиращите, след зърнарите и пчеларите на бунт - не искат мед от Китай и Украйна

Денков, който преди дни отказа гневен да преговаря с протестиращите ''терористи'', днес вече твърди, че те много пъти са лъгани през годините от политиците и са натрупали огромно недоверие

OFFNews 20 септември 2023 в 11:04 3830 10

Протестът на пчеларите

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Протестът на пчеларите

Разцепление и конфликти започват сред протестиращите от няколко дни земеделски производители срещу вдигането на забраната от парламента за внос на по-евтиния украински слънчоглед. Срещу обиращите "тлъстия пай" на евросубсидиите зърнарите застават зеленчукопроизводители и оранжерийни производители. В същото време, протестната вълна продължава да се надига: днес на протест пред Министерството на земеделието излязоха и пчеларите. Те са против "безконтролния" внос на мед от Китай и Украйна. Пчеларите не можели да реализират продукцията си от миналата година, а имали нужда от пари.

"Разбрахме се, че в 4:30 часа ще се съберем тук и ще отидем на жълтите павета. Така стана, че са се разбрали двама-трима между тях да си отидат в хотелите, да се наспят и да дойдат в 10 часа, да ни излъжат пак нещо. Никой тук не знае какво се случва. Трябва да сме единни, а не да се делим на някакви групи. Гърчихме се цяла нощ в тракторите”, каза зеленчукопроизводител пред Нова тв.

Оранжерийните производители директно се разграничиха от протеста чрез декларация. В нея дори предлагат купените с евросредства трактори, с които зърнарите блокират пътища в България сега, да бъдат конфискувани в полза на държавата.

"Управителният съвет на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) подкрепя правителството относно решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки и не подкрепя стачните действия на сдруженията, които участват в тях до този момент - се посочва в тяхно отворено писмо, цитирано от "Сега". - Не виждаме причина животновъдите да нямат интерес от премахването на тази забрана. Реално в България има и други отрасли като индустриалната преработка на растителни масла, както и предприятията, които преработват фуражи, също и мелниците, защото все пак с отварянето на тази забрана ще се доведе до падането на цената както за населението, така и за потребителите на фуражи, но най-вече: за животновъдите. Затова не виждаме защо животновъдите участват в стачните действия, защото с тези действия правителството прави така, че ако цените са високи, да могат да паднат до конкурентните."

"С цел да бъде избегнато затварянето на пътища, моля правителството да не се подава на провокации и ако трябва да бъде изменен Законът за движението по пътищата само и единствено във връзка със стачни действия, за да не може МПС-та, придобити с европейски средства и средства от националния бюджет да бъдат използвани за блокиране на пътищата. Предлагаме същите да бъдат отнемани в полза на държавата", пише още в писмото. В заключение оранжерийните производители призоваха доходите на организаторите на стачките да бъдат проверени. "Да се разгледат дружествата, които са получили субсидии. Не виждаме заплаха за стоките, които идват от Украйна, тъй като е ясно, че там все още субсидии няма и няма как те да се продават по-евтино от нашата цена на зърното и слънчогледа. Подкрепяме преработвателите изцяло", гласи още писмото.

По-рано днес стана ясно, че тежката земеделска техника засега няма да влиза в София, но е в изчаквателна позиция до подписването на меморандум с кабинета, който да отразява договореното вчера в Министерския съвет. Ако такъв не бъде подписан днес, протестите ще продължат, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов пред БНР.

След двудневни пътни блокади премиерът Денков се огъна пред протестиращите зърнари и обяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде спрян до договаряне на квоти с Киев, които да не застрашавали местния пазар. Денков, който преди няколко дни заяви гневен по адрес на зърнопроизводителите, че "с терористи не преговаря", днес, преди началото на правителственото заседание заяви:

"Земеделците са лъгани много пъти през годините. Напрежението е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа".

Очаква се днес правителството да отпусне 63 млн. лв. помощи за земеделските стопани поради загубите в резултат на войната в Украйна и разрешения от страната ни внос на украинско зърно. Преди седмици кабинетът отпусна 150 млн. лв., а днес ще се вземе решението и за остатъка от определените средства. "Отпадна забраната за внос, което позволява да се гарантират съответните средства в бюджета и земеделците да бъдат подпомогнати (с тези средства). Подходът с целеви помощти за земеделието, без да се ограничава нормалния внос и пазарната логика, е най-подходящият и мисля, че ще удоволетвори както исканията на земеделците, така и ще позволи да ядем продукти на по-ниски цени", коментира вчера финансовият министър Асен Василев уточни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

10

Владè

21.09 2023 в 16:17

Ха ха ха , пчиларити. Ае пчилари, ако спрат читайскийът мед , с какво ше разреждате бе? Той читайскийъ мед по евтин от българския захарь ба. Внасяйте и дънете! Ше земете Опил Астра.

135

9

Far Rider

20.09 2023 в 13:35

Още преди месец писах, че министър-председателят се огъва, с не е последователен и ми сложихте минуси. А сега? Остава да им даде парите кеш, да почерпи с по едно кафе зърнената мафия и готово! За тия с Майбах, Ламборгини пари има! За пенсии, детски болници и хеликоптери за спешна помощ - няма!! Ето това е "новото" правителство". Както гласи една поговорка" със стар персонал нов бър.дак не става!

14469

8

случайно прочетох

20.09 2023 в 12:55

Подкрепям исканията на зелрчукопроизводителите за преразпределяне на субсидиите в земеделието и животновъдството.
Зърнарите е редно да се кротнат и да приемат, че баницата за тях свърши!!!

723

7

user4eto

20.09 2023 в 12:37

Липсват ми зарзаватчиите.
Къде са, за да поискат забрана за внос на домати и краставици.
Изобщо никакъв внос да няма от никъде, да се капсуловаме.

Епа що не се намери някой вносител на трактори да им каже на тия самсуляци - няма да ви внасяме трактори и комбайни. Ползвайте български.

-529

6

6екеr4о

20.09 2023 в 12:00

Страхотни лобита имат тез боклуци щом принуждава правителството да им се подгъзва, но това не променя обстоятелството, че са пълни боклуци!

615

5

Уисъл блоър

20.09 2023 в 11:38

Денков си сви сърмите, но разкри огромен проблем: А именно една задружна и въоръжена с трактори мафиотска организация която цоца Евро и БГ субсидии в изключитемно големи размери, а именно над 2 500 000 000 лева сега и още няколко стотин милиона. Пари за пенсии няма, пари за болни деца няма... Ситемата наистина ни убива!

1005

4

ПР

20.09 2023 в 11:36

Премиерът няма нито визия,нито позиция.В условията на много кризи,се изказват решителни,оправдани тези и се вземат адекватни решения.Властта,с много пируети и мънкане,реши да им плати.Поредното плащане,от името на всички българи.Не съм щастлив от такова поведение.Защото след зърнарите,ще искат кръчмарите,а после и пътищарите.

318

3

Valioka

20.09 2023 в 11:28

То може и производителите на гьозум и сминдух да протестират, ама нямат тежки по 50 тона машини да блокират държавата за 24 часа, така че нека си протестират. Разбрахте ли бе малоумници, защо сте рекетьори и терористи?... Защото ако зависеше от мен, нямаше да дам право на тежката ви техника да се движи изобщо по асфалтови пътища. Само по черните и ако трябва да отиде в друг регион, да се репатрира с влекачи. Нещастници... Изкарали техника за няколко стотици милиона евро, с тегло няколко дестки милиона тона и се правят на интересни. Това трябва да бъде забранено със закон. Искат ли да протестират - това таксиджии, това земеделци, това превозвачи - сори, ама без техника. Както протестираме ние, нормалните хора. Да кесат под дъжда и студа. Защото 200 земеделци ше ми накривят капата, ама 200 трактори е...т ма..та на цялата държава...

318

2

Valioka

20.09 2023 в 11:21

А майкината си не искат ли?...

2550

1

alfakentavur

20.09 2023 в 11:15

Хм... Хммммм.... Аз мога ли да направя браншова организация на производителите на маратонки? Да произвеждаме калпави БГ маратонки и да ги продаваме по 500 лева чифта на едро? А с протест да поискаме забрана на всякакъв внос от Китай, Украйна, Англия, САЩ и всякакви други държави, произвеждащи маратонки.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика