"Ранобудните" се разграничиха от новата окупация на СУ

OFFNews 25 януари 2014 в 14:43 4080 21

"Ранобудните студенти" се разграничиха от действията на новите окупатори на Софийския университет.

В своя декларация ранобудните заявиха, че действията, извършени на 24 януари, не са тяхна инициатива.

"Неколкократно сме изразили своята позиция, че в настоящия момент тази форма на протест е изчерпана и продължаваме борбата си под други форми.

Инициираният от нас обществен дебат под формата на кръгли маси, които трябваше да започнат днес, 25-ти януари, беше нашата стъпка за надграждане на протеста в резултат от обществените очаквания. На този етап кръглите маси не могат да бъдат проведени в условията на окупация на ректората на Софийския университет.

Смятаме, че всеки свободомислещ студент и гражданин има правото сам да избере позицията си спрямо настоящата окупация и нейните искания."

Снощи Ректоратът на СУ беше отново напълно окупиран, този път обаче от различни лица, а не от "ранобудните". 

Исканията обаче са същите - оставка на правителството, разпускане на парламента и избори 2 в 1 през май. Освен това те настояват и за освбождаването на проф. Димитър Токушев. Малко по-късно към исканията им бе добавено и това за оставката на ректора проф. Иван Илчев.

Окупацията е била обявена малко преди полунощ. Студентите, които са я извършили, са се скрили в Ректората по-рано през деня. Късно вечерта те успели да заключат сградата отвътре. Освен охраната и няколко служители, в университета по това време бил и зам.-ректорът проф. Румен Панков.

Първоначално той се опитал да ги разубеди, обяснявайки им, че акцията им е безсмислена, а след това приел няколко студенти на преговори в кабинета си. Малко по-късно той е поканил всички студенти в зала 1 и по-време на тази среща е имало по-високо напрежение.

В същото време, малко преди 2,00 часа след полунощ, охраната заключи вратите. Така студентите, които са вътре, не могат да напуснат сградата, дори и да свалят веригите, с които са заключили вратите на Ректората.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews