Софийският университет отново окупиран (обновена в 4,10 часа)

Владимир Йончев 25 януари 2014 в 00:47 23797 102

Софийският университет отново е окупиран. Окупацията този път е пълна. Няма да се допускат дори служители на администрацията на територията на Алма Матер.

Окупацията е извършена от група, която е различна от Ранобудните студенти. Почти никой от главните действащи лица тази вечер не е сред познатите окупатори от октомври.

Исканията обаче са същите - оставка на правителството, разпускане на парламента и избори 2 в 1 през май. Освен това те настояват и за освбождаването на проф. Димитър Токушев. Малко по-късно към исканията им бе добавено и това за оставката на ректора проф. Иван Илчев.

Окупацията е била обявена малко преди полунощ. Студентите, които са я извършили, са се скрили в Ректората по-рано през деня. Късно вечерта те успели да заключат сградата отвътре. Освен охраната и няколко служители, в университета по това време бил и зам.-ректорът проф. Румен Панков.

Първоначално той се опитал да ги разубеди, обяснявайки им, че акцията им е безсмислена, а след това приел няколко студенти на преговори в кабинета си. Малко по-късно той е поканил всички студенти в зала 1 и по-време на тази среща е имало по-високо напрежение.

В същото време, малко преди 2,00 часа след полунощ, охраната заключи вратите. Така студентите, които са вътре не могат да напуснат сградата, дори и да свалят веригите, с които са заключили вратите на Ректората.

Малко по-късно студентите прочетоха декларация с исканията си. Ето я:

В Университета продължават да пристигат студенти, които да подкрепят втората окупация. Зад двора, точно да бариерата, са паркирани две полицейски коли. Засега полицаите не се намесват.

Активистите, които са окупирали университета, декларират, че подкрепят каузата на Ранобудните студенти и ще осигурят условия за провеждане на предварително планираните кръгли маси. Те канят и всички лидери и поддръжници на Ранобудните, начело с Ивайло Динев, надявайки се на общи действия срещу властта.

Студентите, окупирали университета, призоваха всички свои колеги, прреподаватели и съмишленици, които ги подкрепят, да се съберат в двора на Ректората в 6,00 часа. Причината за този призив е мълвата, че рано сутринта полицията ще ги атакува. Според непотвърдена информация това ще стане по молба на ректора, с което тази акция ще е на ръба на закона за академичната автономия.

Продължаваме да следим всичко, което се случва в Ректората.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!