Протестиращи влязоха в Общинския съвет в Пловдив, искат оставката на кмета

OFFNews 19 декември 2022 в 10:24 3961 2

Протест в Общинския съвет в Пловдив

Снимка Стопкадър: bTV

Протест в Общинския съвет в Пловдив

Протестиращи влязоха днес в сградата на Общинския съвет в Пловдив с искане за оставка на кмета и съветниците.

Те негодуват срещу застрояването на града и срещу решенията за пробива при Водната палата, за отнемането на бившата Белодробна болница от украинските бежанци и за съдбата на Панаира. Тези теми са и в дневния ред на Общинския съвет днес.

Десетки демонстранти, сред които майки и деца от Украйна, дойдоха на протеста.

Според протестиращите кметът Здравко Димитров не е изпълнил своята предизборна програма, а решенията на общинарите са против интересите на пловдивчани.

"На всяка сесия се разпродава общинско имущество на безценица. Трябва кардинално да се реши проблемът с управлението на Пловдив, а това минава през оставката на кмета", каза пред Радио Пловдив един от протестиращите.

Сред недоволните граждани е и украинката Наталия Елис от „Втори дом", която заяви че очаква пълна подкрепа от ОбС за това нейните сънародници да останат в сградата на Белодробна болница.

Първа точка в днешния дневен реде решението за пробива при Водната палата. Кметът Здравко Димитров предлага два варианта – единият е проектът да продължи и работата по него да се възобнови след десет дни. Вторият вариант е пробивът да бъде спрян изцяло и да се прекратят договорите с изпълнителите, които да бъдат обезщетени от общината с близо 600 000 лева за вече извършените дейности. Кметът предлага още общината да отпусне 150 000 лева за избор на изпълнител, който да възстанови терена в първоначалния му вид.

В програмата днес е и предложението на „Демократична България“ украинските бежанци да останат в сградата на бившата Белодробна болница, докато имат необходимост от временна закрила, а не според сегашното решение - до края на тази година или до края на войната.

Също днес Общинският съвет трябва отново да реши дали да гласува с "не" увеличението на капитала на дружество „Пълдин Туринвест“ на акционерното събрание, свикано на 9 януари догодина. В писмо до общинските съветници, изпратено в петък, собственикът на Панаира Георги Гергов предлага да дари на Общината 2% от увеличения капитал на „Пълдин туринвест“ и 6 декара от площта на изложението за изграждане на Опера в града. Условието на бизнесмена е да се гласува увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ с акциите на Варна, припомня БНР. Мотивът на Гергов е, че с дарението на 3 885 985 броя акции община Пловдив няма да намали дела си в смесеното дружество. Съветниците от „Демократична България“ обаче предупредиха, че ако общината приеме предложенията, Пловдив ще загуби 350 декара, както и Панаира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови