Походът на свободата с релсата стигна София, вдигат грамада на Орлов мост

OFFNews 18 август 2020 в 16:05 5529 0

Снимка Фейсбук/Анастас Гогов

Паметник на свободата ще издигнат тази вечер протестиращи на Орлов мост.

За негова основа ще послужи релса от Свиленград, с която двама протестиращи - Огнян Христонев и Атанас Бюлбюлев - извървяха разстоянието от 330 км от Свиленград до столицата. Те кръстиха начинанието си Поход на свободата и потеглиха към София преди 5 дни. В инициативата им се включи и Анастас Гогов, който носи релсата до входа на столицата.

Паметникът на Свободата ще бъде кулминацията на похода на двама млади протестиращи. Според тях релсата е символ на всички празни обещания и неизпълнени ангажименти на това правителство, а и на предишните. Те припомнят и репликата на Валери Симеонов от 1 август 2018, когато той е вицепремиер: “Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя”. Репликата е изречена по повод съдебно решение за плана за Пирин.

„Вече две години Валери Симеонов все още не е изпълнил обещанието си. Релсата, която ще носим по пътя към София, е символ на празните обещания”, казват инициаторите на „Похода на свободата”.

За да издигнат паметник, тази вечер протестиращите ще носят камъни, тухли, бордюри, плочки и др. и ще направят от тях грамада по подобие на тази във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови