Площадът в Киев почерня от техника и военни, хората се крият в кметството (снимки, на живо)

Александра Маркарян 09 декември 2013 в 13:48 26381 80

Властта струпа техника и войска на площада в Киев.
Властта струпа техника и войска на площада в Киев.

Бесарабският площад в Киев почерня от войска и техника днес по обяд.

Властта изпрати войската и струпа камиони. Вътрешните войски започнаха да блокират изходите от площада, предаде за OFFNews Михаил Георгиев от Киев. На централната улица в Киев „Крешчатник“ пристигнаха автобуси на вътрешните войски и блокираха един от входовете за Бесарабския площад, пише и comments.ua.

Чуха се призиви и протестиращите, които в този момент са навън, да се скрият при останалите демонстранти в сградата на кметството. На площада остават само доброволци.

В момента на входа на площада са застанали полицаи от спецчастите и три автобуса с щитове. 

От тях в момента не излиза никой. Координаторите на протестиращите призоваха на площада да останат само доброволци, а останалите да влязат на първия етаж в сградата на блокираното кметство.

Преди появата на спецчастите на центъра на Киев, в полицията е получен анонимен сигнал за три бомби на станции в метрото, които се намират близо до централния площад. Сигналът е получен в 11 часа.

Около час по-късно автобуси и камиони на военните вече са блокирали входовете на Бесарабовския площад.

Около Площада на независимостта има много войници от вътрешните войски, специалните части на „Беркут“ и спецотряда „Тигър“.

Демонстрантите са силно притеснени от появата на спецчастите и се опасяват, че се готви щурм.

Сигналът за бомби в метрото е само повод. Пожарникарите развиват пожарните кранове. Две колони полицаи са застанали на Бесарабовския и на Михайловския площад. Готвят щурм. Централните станции на метрото са затворени и влаковете не спират там, категоричен е протестиращият Олег Лазаренко. 

По думите на депутата Андрей Парубий към Площада на независимостта продължават да се изпращат военни. Всички изходи на площада са блокирани, за да се спрат доставките на храна и медикаменти, категоричен е той. 

Опозиционният лидер Виталий Кличко помоли жените и децата да напуснат площада. Лидерът на партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк обяви, че опозицията възнамерява да остане на централния площад и да го защити от спецчастите.

От партията на Кличко "Удар" призоваха всички мъже да излязат  на площада, защото "сега е моментът да го защитят". Те определиха струпването на войски като "психологически натиск" над протестиращите.

 

Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!