Зелените зоват за бойкот на олимпиадата в Сочи

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2013 в 16:41 1582 7

Зимна олимпиада в Сочи'2014
Зимна олимпиада в Сочи'2014

 

Държавата, Българският олимпийски комитет и българските спортисти да бойкотират предстоящите олимпийски игри в Сочи - за това апелираха днес в отворено писмо от партия Зелените.

Причините за призива е политиката на Москва, която "както демонстрират събитията в Киев, отново извива ръцете на съседните си държави, за да попречи на народите им да изберат европейски и демократичен път на развитие", се казва в обръщението.

"Недопустимо е олимпизмът и спортът като цяло да се превръщат в заложници на олигархичния капитал, корупцията и личното обогатяване, както вече виждаме да се случва и в България. България има нужда от масов и достъпен спорт, който да осигури на младите и активните хора възможности за хармоничен живот и чиста околна среда. Ето защо призоваваме спестените от участието в Олимпиадата ресурси и всички усилия на държавата и обществото да се насочат към развиване на масовия спорт и на активния и здравословен живот на гражданите и младите хора", заявяват от партия Зелените.

Апелът ще бъде изпратен до Европейската зелена партия и евроинституциите. Ето пълния му текст:

Обществен апел до правителството, българските спортисти и БОК за опазване на човешките права, демокрацията и природата в Русия и съседните й държави

Зелените призоваваме българските държавни институции, Българския олимпийски комитет, българските спортисти и всички граждани, които споделят ценностите на демокрацията, правата на човека, хуманизма и опазването на околната среда, да бойкотират категорично предстоящите олимпийски игри в Сочи.

През 1980 г. в столицата на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики се проведе Олимпиада, бойкотирана от целия демократичен свят, в знак на протест срещу използването на Олимпиадата за изглаждане имиджа на деспотичния и тоталитарен режим в Москва. По това време България и останалите източноевропейски народи влачеха оковите на същия режим и приеха с надежда и упование отказа на демократичния свят да го легитимира. Десетилетие по-късно всички те поеха по пътя на демокрацията, плурализма и опазването на човешките права.

Днес, 34 години след олимпиадата в Москва, режимът в Кремъл се готви да домакинства на нови олимпийски игри – този път в черноморския курорт Сочи. И отново ще ги употреби за излъскване на имиджа си, в обстановка на брутално погазване на демокрацията, плурализма и универсалните човешки права на гражданите на Руската федерация. Както демонстрират събитията в Киев, Москва отново извива ръцете на съседните си държави, за да попречи на народите им да изберат европейски и демократичен път на развитие. Режимът на президента Владимир Путин подкрепя мракобеснически хунти и авторитарни деспоти в страните от бившия СССР, а и извън него – например в Сирия или Северна Корея. Руски армейски части директно разцепват „неудобни“ за руската имперска политика държави като Грузия и Молдова с цел дестабилизирането им, и обричат населението в тях на граждански войни и мизерия. Вместо болшевишка идеология, както през 1980 г., днес Русия „изнася“ безскрупулен олигархичен капитализъм, беззаконие, корупция, полицейщина и лошо управление. Пред очите на руската и световна общественост, режимът на Путин осъществява тотален контрол над медиите, толерира убийства на разследващи журналисти като Анна Политковская и правозащитници като Станислав Маркелов и Сергей Магнитски, практикува средновековни методи за потъпкване на критичните гласове, като хвърлените в Сибирски лагери девойки от „PussyRiot”, мачка чрез закони независимите граждански организации като „чужди агенти.“

В допълнение към всичко това, в Русия продължава безогледното унищожаване на природата, с цел лично и корпоративно обогатяване на корпоративни и олигархически интереси. В разрез с принципите на олимпизма, подготовката на олимпийските игри в Русия се превръща в стимул за още по-чудовищен натиск над природата и гражданите, които се опитват да я опазят. По сведения на гражданската мрежа Ековахта за Кавказ, в навечерието на Олимпиадата полицията упражнява произвол и арести на активисти, а напълно зависимият от режима съд легитимира произвола и отнема правата им на  пътуване зад граница. По същото време, заслепен от стръвта за експлоатация на природните залежи в Арктика, путиновият режим не се поколеба да похити кораб на „Грийнпийс“ и да хвърли зад решетките екипаж от мирно протестиращи активисти под баснословни обвинения в пиратство.

Всичко това се усеща остро в България, страна граничеща с Русия през Черно море. У нас Русия е източник на огромни финансови ресурси – частни и държавни – в спорни инвестиционни проекти с огромен корупционен потенциал и липсваща икономическа обосновка като АЕЦ Белене, Южен поток, както и в непрозрачни сделки като приватизацията на Булгартабак от КТБ. Публикации в медиите свързват много от най-скандалните и безпринципни играчи на медийната и политическа арена у нас с руски капитали и влияние. Доморасли олигарси и банкери, заедно с политическите им и медийни лакей, усърдно усвояват челния московски „опит“ в прекършване на държавността и демократичните механизми, и превръщането им във фасада за повсеместно опоскване на обществените и природни ресурси.

Не можем да позволим това да продължава. Не сме забравили подтисничеството, терора и отказването на елементарни човешки права през 1980-та година, когато страната ни беше покорен сателит на Москва и българските спортисти бяха длъжни да участват в Московската олимпиада. Днес вече не са! Ние от ПП „Зелените“ призоваваме БОК, всички български спортисти, европейските граждани на България, както и правителството, президента и всички политически партии у нас и в Европейския съюз, да демонстрират подкрепата си за ценностите на демокрацията, човешките права и опазването на природата, като откажат участие в Олимпиадата в Сочи. Припомняме, че принципите на олимпизма се основават на универсалните фундаментални етически принципи. Според тях целта на олимпизма е да постави спорта в услуга на хармоничното развитие на човека с оглед насърчаване на мира в обществото при зачитане на човешкото достойнство, а всяка форма на расова, религиозна, политическа, полова или друг вид дискриминация спрямо страна или човек е несъвместимо с принадлежността към олимпийското движение. Недопустимо е олимпизмът и спортът като цяло да се превръщат в заложници на олигархичния капитал, корупцията и личното обогатяване, както вече виждаме да се случва и в България. България има нужда от масов и достъпен спорт, който да осигури на младите и активните хора възможности за хармоничен живот и чиста околна среда. Ето защо призоваваме спестените от участието в Олимпиадата ресурси и всички усилия на държавата и обществото да се насочат към развиване на масовия спорт и на активния и здравословен живот на гражданите и младите хора.

Внасяме този апел в Европейската зелена партия и институциите на ЕС, с настояване за подкрепа на бойкота на Олимпиадата в Сочи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2013 в 09:44

къде ги видя тези зали и игрища- всичко се държи от разни мутри, които искат доста пари на децата, за да идат да играят. всичко обсебихте, дебели червени вратове. а в Украйна има политици от ЕС, защото там беше ОССЕ.Руските политици също бяха там, профан.Олимпизмът е гражданска идея за мирно общуване чрез спорта, така че какво по- политическо от това- политическо значи гражданско, но на старогръцки, профан. А доколко познаваш добре някой- личи ти...ти не познаваш дори себе си. Не си се самоосъзнал като човек, определено ти липсва зрелостта на личност. А за 'намеса' от Русия няма нужда- Русия управлява в Украйна, чрез партията на регионите- стар номер на братушките да си правят филиали в съседни страни-губерни...отивай в Сочи и там си остани, дано ти хареса.(забравих- може би пишеш от Германия, или САЩ- гадните капиталисти, ама добре се живее при тях, нали...)когато ви изметем, ще имаме зали в училищата и кварталите, в които децата ни ще могат да спортуват без да плащаме на мутри.

10.12 2013 в 09:35

ганю, игрите едно време са се провеждали само на постоянни места- неутрална свещена земя- Делфи, Коринтското светилище на Истъм, Олимпия...сега са повод за напомпване самочувствието на мракобесни диктатури, от които страда целият свят- Китай, Русия... благодаря за подобна олимпийска идея. от олимпийското май са останали само парите и властта, не благодарим.....опростачването идва от самите организатори, не от хората на спорта.време е да се огледаме и да поискаме морал и да потърсим загубеното си гражданско достойнство. А не 'хляб и зрелища".

09.12 2013 в 22:36

То нали президента ни е един спортист. Аман от меко**зи и мекоръки български политици! На зелените човечета мога да им кажа само едно, пълно е със спортни зали и игрища НО няма кой да отиде да спортува, просто в кафенето е много по-интересно. Олимпизмът, за който призовавате, няма нищо общо с другият ви чисто политически призив. В Урайна можеш да видиш всякакви полтици от ес , но не и от Русия, което прави доста тъпо изявлението ви за "намеса". Всъщност какво да ви коментира човек повече, зелени сте, познавам ви добре и сте доста неподготвени дори в това, в което трябва уж да сте специалисти.

09.12 2013 в 19:59

Подкрепям едно такова действие. Но вероятно ще остане глас в пустиня.

09.12 2013 в 19:40

Всъщност навремето при провеждане на класическите Олимпиади в Древна Гърция дори войните са спирали по време на игрите. Сега обаче опростачването на политикат на Изток и на Запад разрушава самата олимпийска идея с подобни "бойкоти". Такива призиви за бойкот само показват, че хората които ги издигат, са умствено изостанали същества, нямащи никакво разбиране за истинската същност на Олимпийскага идея, профани без спортна и обща култура.

09.12 2013 в 19:35

хайде поне вие пишете грамотно де - "лакей"

Иначе много ЗА идеята за Бойкот. Надявам се, че поне президентът ще я подкрепи и няма да отиде. Може би и някой по-буден спортист. За спортните министерства и комитети нямам надежда.

09.12 2013 в 16:49

Старо, старо. Правено е още през 1980 в разгара на Студената война. Няма ли някой, който да помисли за нещо ново, а не да вади стари идеи от нафталина. Успех в начинанието, няма да е първия гаф, който "екипа на президента" ще направи, за съжаление няма да е и последния.