Зелените зоват за бойкот на олимпиадата в Сочи

OFFNews 09 декември 2013 в 16:41 2004 7

Зимна олимпиада в Сочи'2014
Зимна олимпиада в Сочи'2014

 

Държавата, Българският олимпийски комитет и българските спортисти да бойкотират предстоящите олимпийски игри в Сочи - за това апелираха днес в отворено писмо от партия Зелените.

Причините за призива е политиката на Москва, която "както демонстрират събитията в Киев, отново извива ръцете на съседните си държави, за да попречи на народите им да изберат европейски и демократичен път на развитие", се казва в обръщението.

"Недопустимо е олимпизмът и спортът като цяло да се превръщат в заложници на олигархичния капитал, корупцията и личното обогатяване, както вече виждаме да се случва и в България. България има нужда от масов и достъпен спорт, който да осигури на младите и активните хора възможности за хармоничен живот и чиста околна среда. Ето защо призоваваме спестените от участието в Олимпиадата ресурси и всички усилия на държавата и обществото да се насочат към развиване на масовия спорт и на активния и здравословен живот на гражданите и младите хора", заявяват от партия Зелените.

Апелът ще бъде изпратен до Европейската зелена партия и евроинституциите. Ето пълния му текст:

Обществен апел до правителството, българските спортисти и БОК за опазване на човешките права, демокрацията и природата в Русия и съседните й държави

Зелените призоваваме българските държавни институции, Българския олимпийски комитет, българските спортисти и всички граждани, които споделят ценностите на демокрацията, правата на човека, хуманизма и опазването на околната среда, да бойкотират категорично предстоящите олимпийски игри в Сочи.

През 1980 г. в столицата на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики се проведе Олимпиада, бойкотирана от целия демократичен свят, в знак на протест срещу използването на Олимпиадата за изглаждане имиджа на деспотичния и тоталитарен режим в Москва. По това време България и останалите източноевропейски народи влачеха оковите на същия режим и приеха с надежда и упование отказа на демократичния свят да го легитимира. Десетилетие по-късно всички те поеха по пътя на демокрацията, плурализма и опазването на човешките права.

Днес, 34 години след олимпиадата в Москва, режимът в Кремъл се готви да домакинства на нови олимпийски игри – този път в черноморския курорт Сочи. И отново ще ги употреби за излъскване на имиджа си, в обстановка на брутално погазване на демокрацията, плурализма и универсалните човешки права на гражданите на Руската федерация. Както демонстрират събитията в Киев, Москва отново извива ръцете на съседните си държави, за да попречи на народите им да изберат европейски и демократичен път на развитие. Режимът на президента Владимир Путин подкрепя мракобеснически хунти и авторитарни деспоти в страните от бившия СССР, а и извън него – например в Сирия или Северна Корея. Руски армейски части директно разцепват „неудобни“ за руската имперска политика държави като Грузия и Молдова с цел дестабилизирането им, и обричат населението в тях на граждански войни и мизерия. Вместо болшевишка идеология, както през 1980 г., днес Русия „изнася“ безскрупулен олигархичен капитализъм, беззаконие, корупция, полицейщина и лошо управление. Пред очите на руската и световна общественост, режимът на Путин осъществява тотален контрол над медиите, толерира убийства на разследващи журналисти като Анна Политковская и правозащитници като Станислав Маркелов и Сергей Магнитски, практикува средновековни методи за потъпкване на критичните гласове, като хвърлените в Сибирски лагери девойки от „PussyRiot”, мачка чрез закони независимите граждански организации като „чужди агенти.“

В допълнение към всичко това, в Русия продължава безогледното унищожаване на природата, с цел лично и корпоративно обогатяване на корпоративни и олигархически интереси. В разрез с принципите на олимпизма, подготовката на олимпийските игри в Русия се превръща в стимул за още по-чудовищен натиск над природата и гражданите, които се опитват да я опазят. По сведения на гражданската мрежа Ековахта за Кавказ, в навечерието на Олимпиадата полицията упражнява произвол и арести на активисти, а напълно зависимият от режима съд легитимира произвола и отнема правата им на  пътуване зад граница. По същото време, заслепен от стръвта за експлоатация на природните залежи в Арктика, путиновият режим не се поколеба да похити кораб на „Грийнпийс“ и да хвърли зад решетките екипаж от мирно протестиращи активисти под баснословни обвинения в пиратство.

Всичко това се усеща остро в България, страна граничеща с Русия през Черно море. У нас Русия е източник на огромни финансови ресурси – частни и държавни – в спорни инвестиционни проекти с огромен корупционен потенциал и липсваща икономическа обосновка като АЕЦ Белене, Южен поток, както и в непрозрачни сделки като приватизацията на Булгартабак от КТБ. Публикации в медиите свързват много от най-скандалните и безпринципни играчи на медийната и политическа арена у нас с руски капитали и влияние. Доморасли олигарси и банкери, заедно с политическите им и медийни лакей, усърдно усвояват челния московски „опит“ в прекършване на държавността и демократичните механизми, и превръщането им във фасада за повсеместно опоскване на обществените и природни ресурси.

Не можем да позволим това да продължава. Не сме забравили подтисничеството, терора и отказването на елементарни човешки права през 1980-та година, когато страната ни беше покорен сателит на Москва и българските спортисти бяха длъжни да участват в Московската олимпиада. Днес вече не са! Ние от ПП „Зелените“ призоваваме БОК, всички български спортисти, европейските граждани на България, както и правителството, президента и всички политически партии у нас и в Европейския съюз, да демонстрират подкрепата си за ценностите на демокрацията, човешките права и опазването на природата, като откажат участие в Олимпиадата в Сочи. Припомняме, че принципите на олимпизма се основават на универсалните фундаментални етически принципи. Според тях целта на олимпизма е да постави спорта в услуга на хармоничното развитие на човека с оглед насърчаване на мира в обществото при зачитане на човешкото достойнство, а всяка форма на расова, религиозна, политическа, полова или друг вид дискриминация спрямо страна или човек е несъвместимо с принадлежността към олимпийското движение. Недопустимо е олимпизмът и спортът като цяло да се превръщат в заложници на олигархичния капитал, корупцията и личното обогатяване, както вече виждаме да се случва и в България. България има нужда от масов и достъпен спорт, който да осигури на младите и активните хора възможности за хармоничен живот и чиста околна среда. Ето защо призоваваме спестените от участието в Олимпиадата ресурси и всички усилия на държавата и обществото да се насочат към развиване на масовия спорт и на активния и здравословен живот на гражданите и младите хора.

Внасяме този апел в Европейската зелена партия и институциите на ЕС, с настояване за подкрепа на бойкота на Олимпиадата в Сочи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови