Пътни строители на протест заради забавени плащания

OFFNews 07 юли 2014 в 17:51 2239 1

Снимка Архив

Заради забавени плащания от страна на държавата около 200 служители на шуменската фирма "Автомагистрали Черно море” протестираха пред областната администрация в Шумен.

Просрочените плащания са по изграждането на част от магистрала "Хемус". Въпреки уверенията на управляващите, че редовно се разплащат с изпълнителите, протестиращите твърдят, че са без заплати вече трети месец, съобщава "Медиапул".

От агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяснили, че не са превеждани пари на фирмата, защото тя не е поискала плащания. Ръководството на компанията не бе открито за коментар. Общата сума, която АПИ дължи на шуменската фирма, е около 12,7 млн. лв., твърдят протестиращите. Фирмата не е получавала плащания от началото на годината.

Работниците, излезли на протест, гласуваха декларация, с която настояват за бързо изплащане на средствата. Ако това не се случи, те се заканиха да блокират пътища и институции в региона.

Областният управител на Шумен Венцислав Венков разговаря с протестиращите. По думите му министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева го е уверила, че се прави всичко възможно на едно от следващите заседания на правителството средствата да бъдат отпуснати.

От своя страна АПИ съобщи, че е изпратила писмо до "Автомагистрали Черно море" с покана за внасяне на сертификати за извършените строително-монтажни работи по от магистралата. Платената досега сума на "Автомагистрали Черно море" - аванс и сертифицирани строително-монтажни работи, са над 12 млн. лв. за обекта Шумен-Белокопитово от магистрала "Хемус", твърдят от АПИ.

Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране на изграждането на участъка.

След осигуряване на финансирането за обекта ще може да се разплатят извършените и сертифицирани строително-монтажни дейности, обяснияват от АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови