Над 500 души на протест срещу мандата на ДПС в Габрово

Ивайло Анев 13 октомври 2014 в 21:03 6572 5

Снимка Ивайло Анев

Повече от 500 души протестираха на централния площад "Възраждане" против мандата на ДПС в 7-ми Габровски избирателен район, съобщава Дарик.

Хората са недоволни от мандата, който ДПС взима в 7 МИР. Четин Казак става народен представител с гласовете на 2931 избиратели. Той не е единственият, който взема мандат с нисък резултат. През 2009 година с малко над 3 800 гласа за народен представител бе избрана Марияна Даракчиева от "Синята коалиция", а след това Георги Терзийски от РЗС с 2 263 гласа.

Инициативата бе обявена за гражданска, въпреки че още в края на миналата седмица две политически формации - "България без цензура" и "Атака", излязоха с призив към обществеността да се включи в протеста.

Хората на Бареков обявиха, че нямат нищо против личността на депутата, който ДПС вкарва от региона - Четин Казак. А областният председател на "Атака" Любомир Линков заяви пред множеството, че стартира подписка за отзоваване на Четин Казак. Ако това не стане, местният лидер на "Атака" заплаши с блокада на прохода Шипка.

Протестиращите направиха шествие до местната централа на ДПС, където хвърляха камъни по стъклата на офиса.

По-рано днес около 40 души от Ямбол, Дупница и Кюстендил протестираха пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу влизането на депутата Александър Методиев в 43-то Народно събрание.

Демонстрантите скандират „Уважете вота”, развяват българското знаме и носят плакати с надписи „ЦИК ме измами”, „Математици ограбиха гласа ни”, „Искаме зачитане на реалния вот”.

Протестиращи дупничани блокираха за 15 минути главния път Е-79, а кюстендилци спряха движението по международния път за Македония.

Протестът е под надслов "Не на подмяната". Заради преразпределението на гласовете от Турция, макар Методиев да е получил 864 гласа в Кюстендил, ще стане депутат, докато например Антон Кутев от БСП, който има около 8000 гласа в Силистра, изпада от Народното събрание.

Кметът на Дупница Методи Чимев поздрави дупничани за будния дух и с голямо задоволство каза, че сред присъстващите са хора от протестите на барикадите през 1997 година. По думите му духът на дупничани е един от най-силните и те отново ще поведат и възродят протестния дух.

Радослав Танев, който е част от протестната група, заяви, че действията ще продължат и хората няма да се откажат от исканията си.

Протестиращите дупничани обявиха, че ще блокират Народното събрание в деня на полагане на клетва на депутатите в 43-тия парламент.

Хората бяха категорични, че няма по никакъв начин да допуснат, наложеният им депутат Алексанъдър Методиев да прекрачи прага на тази институция. Те се заканиха, че това е само началото и отново ще покажат на България, духът на хората от Дупница. Те също така обявиха, че от днес нататък ще протестират всеки ден от 17.30 ч. на площада в града.

Протестен автопоход от десетки коли започна преди обяд от цирковата площадка в Кюстендил. То продължи до село Жиленци, където бе блокиран пътят за ГКПП - Гюешево. По средата на пътя бяха паркирани два трактора и мотори. Докарани бяха макети на две черешови топчета, предаде "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови