Два протеста в центъра на София

OFFNews Последна промяна на 03 април 2015 в 10:30 1879 2

Два протеста в центъра на София ще има днес. Родители на деца с увреждания се събират пред парламента, подкрепени от 10 организации, за да настояват за адекватна държавна намеса и подкрепа за семействата. Част от исканията към институциите са за подобрен достъп до физикална, психологическа и социална рехабилитация; адекватно финансиране на лечебните процедури; опростяване и стандартизиране на критериите за оценка на ТЕЛК; закриване на неработещите държавни структури и подпомагане на работещите; специализирана индивидуална помощ и поддръжка, съобразени с нуждите на детето в масовото училище, за да се гарантира образованието му.

"Искаме достоен живот за децата с увреждания и техните семейства! Искаме възможности, а не ограничения, в дните, в които държавата твърди, че подготвя мащабни промени както в здравния, така и в социалния сектор", се казва в писмото на родителите.

Националното протестно шествие ще тръгне от 11 часа от площад "Народно събрание", като ще премине покрай министерство на труда и социалната политика, министерство на здравеопазването, министерство на образованието и в 14 ч. ще приключи отново на площад "Народно събрание". Шествия ще има и в десетина града в цялата страна. 

Пред Съдебната палата в столицата пък се стяга митинг на жители на Карлово и Кюстендил преди заседанието на 

Софийския апелативен съд по делото "Куршум джамия". Процесът за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства в България. трябва да реши казуса със собствеността върху десетки вакъфски имоти и земи в цялата страна, сред които и Куршум джамия в Карлово. Протестът е под мотото: „Не на провокациите и посегателствата върху историята на България". Десетки карловци се очаква да присъстват, организиран е транспорт от общината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2015 в 13:47

Фашистко мислене,Борянке.Няма леко,няма тежко увредени.Държавата трябва да се грижи еднакво за всички които са устискали да доживеят до пълнолетие(даже повече).Бюрокрацията и отношението към такива деца са отвратителни,а това е мерило за нивото до което сме стигнали и то е ужасно ниско.Тези деца не са толкова много(както и заслужилите хора които бедстват и мизерстват) и факта,че са стигнали вече до пълнолетие,а проблемите им продължават да се трупат говори,че продължаваме да бъдем обикновени фашисти.

03.04 2015 в 12:10

разбирам трудностите и мъките на родители на деца с тежки проблеми. Някои от исканията са основателни- особено тези свързани с бюрокрацията при освидетелстване. Но нито рехабилитацията, нито лечение ще поправи онова което природата е развалила безвъзвратно. Жестоко е, но трябва да се каже- тези деца, говоря за сериозно увредените, нямат социална перспектива, освен чисто жизнена. Те училища не могат да посещават, даже и специализирани. Зная, защото познават много такива случаи-родителите се надяват на чудеса. На приятелка, на корлеги, на познати, на съседи. И мислят, че държавата е виновна за положението им. Не е. Тя проявява толкова колкото й позволяват силите. Защото има други деца, също с психо-физически отклонения които имат перспектива. Зная, майките на тежко увредените деца стават напълно зависи от тях, нямат социална, даже човешка перспектива. Е, тук трябва да се помисли, при всеки индивидуален-!!! случай как може да се помогне. Най- добре с работа в къщи, но работа. С уреди за домашна рехабилитация и съоръжения, според потребността на детето. Господ ни изпитва и даже аз не знам дали ще издържа подобно изпитание.