"Да не подкрепяме свинските опашки в журналистиката"

Симона Костадинова 15 април 2016 в 15:20 3791 3

Снимка Булфото

Протестът в подкрепа на Чавдар Николов

"Премиерът волю или неволю не бива да подкрепя ловците със свински опашки в българската журналистика".

Това каза карикатуристът Чавдар Николов по време на днешната демонстрация в защита на свободата на словото. В градинката на "Кристал" се събраха около 100 журналисти, карикатуристи, граждани, политици, след като Нова телевизия свали всички карикатури на Николов.

Той призова Борисов да "възстанови състоянието си на премиер на тази страна, за да не продължаваме ние да се разправяме по улиците и по границите".

"Време е финансовият министър да даде някакво обяснение как се купуват медии - откъде са тези пари, какви зависимости създават те и да се обясни как човек на 30 години може да бъде млад, преуспял и самодоволен притежаващ толкова много медии. Мисля, че Борисов има интерес да се отърве от тази зависимост", каза още Николов.

Един от хората на демонстрацията пък се провикна, че Николов е "настъпил клатещата се плочка и е изплискал Борисов" и затова карикатурите му са били свалени.

"В момента се намирам в концентрационния лагер "Аушвиц". Оттук се вижда много ясно - всички пътища до Аушвиц започват със забраната на думите или на карикатурите, говорещи без думи", пишеше в обръщение към събралите се на сценаристът в "Шоуто на Слави" Иван Кулеков.

На демонстрацията беше и карикатуристът Христо Комарницки, който в знак на солидарност към случилото се на Николов призова Нова телевизия да не показва повече негови карикатури. 

"Свалянето на карикатурите на Николов се дължи на цялостно влошената медийна среда, на всичко, което става в медиите в последните години. Наистина все по-надолу се свличаме и не знам къде ще стигнем. Не знам дали има дъно", каза Комарницки пред OFFNews.

Той обясни, че през годините и към него е имало опити за натиск, но важното е човек да не се поддава на тях. По думите му отговорността за влошената медийна среда не е само на собствениците на медиите, но и на хората, които работят в тях. "Човек лично трябва да носи отговорност, не можем да се оправдаваме със собствениците. Ако собственикът е податлив човек, просто си взимам моливите и си заминавам", коментира Комарницки.

Сред събралите се в подкрепа на Николов бяха още Антоанета Цонева, Асен Генов, собственикът „Булфото“ Евгени Димитров, както и екипът на "Стършел", скулптурът Велислав Минеков, журналистите Велислава Дърева, Иван Бедров и Илия Вълков.

На демонстрацията присъстваха и политици - бившият военен министър Николай Цонев, независимият депутат Георги Кадиев, депутатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов, общинският съветник от ДСБ Марта Георгоева, бившата съпруга на Волен Сидеров Капка Георгиева и сина ѝ бившият евродепутатът Димитър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!