''Величие'' е в дъното на пленарната зала, ДПС - в центъра. Кой къде ще стои в новия парламент

Кристина Минчева 18 юни 2024 в 13:50 3523 1

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Пленарна зала в НС

Преди началото на преговорите за съставяне на правителство вчера се проведе техническа среща, на която представители на седемте политически сили в 50-ото Народно събрание се разбраха как ще бъдат разположени депутати в пленарната зала. Срещата се проточи заради спорове дали депутатите да останат в Партийния дом, или да се върнат в старата сграда на площад "Народно събрание" №2. Решено бе 50-ият парламент да заседава в новата стара сграда на някогашния Партиен дом.

В новия парламент ГЕРБ-СДС ще имат 68 депутати. Втората политическа сила ДПС разполага с 47 места, а третата по големина парламентарна група на ПП-ДБ с 39 народни представители. След тях са "Възраждане" с 38,  БСП с 19 и ИТН - 16. Седмата политическа партия "Величие" влиза в парламента с 13 депутати.

Вдясно ще седнат народните представители от ИТН, а до тях ще са депутатите на Костадин Костадинов от "Възраждане". Следващите места отдясно наляво ще бъдат заети от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. До тях в централната част ще бъдат 47-те депутати на ДПС. Лявата част на залата е отредена за ПП-ДБ и БСП. На последните два реда, в дъното на залата, са местата на 13-те народни представители от групата на "Величие".

В брифинга след разговорите с ДПС Деница Сачева от ГЕРБ посочи, че представителите на седмата политическа сила са се съгласили да нямат излаз на първи ред в пленарната зала. Освен това тя потвърди, че е имало спорове около казуса дали да се остане в Партийния дом, или депутатите да се завърнат в старата сграда на народното събрание.

"Имаше известни спорове. Най-голям дебат имаше по отношение на това дали да останем или в тази зала, защото колегите от ИТН настояваха да се преместим в другата сграда, но оставаме тук. Имаме съгласие по отношение на разпределението на местата. Всички парламентарно представени групи се съобразиха с електоралната тежест и се подписахме, с изключение на БСП, около съгласие. Единствено колегите от "Величие" се съгласиха с това да нямат излаз на първи ред", коментира Сачева. 

Президентът Румен Радев издаде указ, с който свика първото заседание на 50-ото Народно събрание в сряда, 19.06. Така утре в 09:00 часа най-възрастният депутат ще открие заседанието и новите 240 народни представители ще положат клетва.

Те ще трябва да изберат председател на НС - процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица. Вчера Деница Сачева беше категорична, че председателят на парламента трябва да бъде от ГЕРБ. 

Бившият председател на "Да, България" Христо Иванов обяви, че няма да бъде депутат. Утре той ще се закълне и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Иванов е избран от 24 МИР София. На негово място ще влезе първият под чертата в изборния район - Стоян Александров Михалев, където ПП-ДБ получават пет мандата. 

Първото заседание на 50-ото НС е насрочено, но все още не е ясно дали ще има правителство. Вчера само ДПС се отзова на поканата за преговори с ГЕРБ, като двете политически формации намериха сходство по отношение на основните приоритети в страната. ПП-ДБ и "Възраждане" отхвърлиха поканата на първата политическа сила от днес за днес. Последва ги и БСП

Така на ГЕРБ им остават само още две възможности в търсенето за подкрепа на кабинет с първия мандат - среща от 13 часа с "Има такъв народ" (ИТН), а от 17 часа - с  "Величие".  Засега не е ясно дали представители на новата партия ще дойдат за срещата. Миналата седмица пред БНР лидерът на бъдещата парламентарна група на "Величие" - Николай Марков, заяви, че с "контактьорки" няма да разговаря, а само лично с Борисов. 

Освен това представители на "Величие" са казвали, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС. Затова почти сигурно ИТН е единственият шанс да се състави редовно правителство. 

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16