Румъния и Словакия не се победиха, но се класираха за 1/8-финалите на Евро 2024

Северната ни съседка с първо класиране в елиминационната фаза от 24 години насам

Донислав Донев 26 юни 2024 в 20:53 1350 0

Румънски национален отбор

Снимка Facebook: Echipa națională de fotbal a României

Радост в отбора на Румъния след изравнителното попадение срещу Словакия

Словакия и Румъния завършиха 1:1 в последен мач и за двата тима от Група "Е" на Европейското първенство, което се провежда в Германия. Двубоят се изигра на стадион "Дойче Банк Парк" във Франкфурт.

Халфът на Верона Ондрей Дуда откри резултата с гол в 29-ата минута, след асистенция на Юрай Куцка. Северната ни съседка изравни чрез Разван Марин, който бе точен от дузпа в 37-ата.

Така Румъния зае първото място място в групата си с актив от 4 точки. Тимът сложи край на 24-годишно чакане, тъй като последно премина груповата фаза на европейско през 2000-ата година, а сега отново го стори. Словакия остава на трета позиция. Всички тимове в този поток взеха по 4 точки, а големият губещ е Украйна, който също с 4 пункта напуска поради по-слаби други показатели. Вторите в потока Белгия отиват също на 1/8-финал.

Първото интересно положение в срещата дойде в осмата минута. Тогава Давид Ханцко прати добро центриране в наказателното поле на румънците. Иван Шранц обаче беше изпреварен от защитник, който изчисти в ъглов удар.

Две минути по-късно Ханцко опита удар, но не намери очертанията на вратата. В 11-ата минута румънците създадоха голова опасност. Андрей Рациу овладя на добра позиция и моментално обстрелва вратата на Мартин Добравка. Словенският страж обаче изби.

В 24-тата минута словаците поведоха в резултата. Юрай Куцка получи на десния фланг и центрира в наказателното поле на северните ни съседи. Ондрей Дуда скочи над всички и с глава насочи топката в мрежата зад Флорин Ница.

Преднината на словаците обаче не трая дълго, когато левият краен бранител на Давид Ханцко не прецени внимателно движението си, препъвайки съперников играч. Първоначално германският рефер Даниел Зиберт отсъди пряк свободен удар, ала асистентите на ВАР установиха, че нарушението е в извършено в наказателното поле, което принуди арбитъра да посочи бялата точка. Зад топката застана Разван Марин, който със снаряд опъна мрежата на Мартин Дубравка за 1:1. При този резултат завърши и първото полувреме.

През втората част оборотите спаднаха, тъй като равенството напълно устройваше и двата тима. Все пак положения не липсваха.

В 60-ата минута Разван Марин стреля от границата на наказателното поле, но ударът му бе избит от стража на Словакия. Атаката на Румъния продължи като на свой ред Денис Драгус си опита късмета с изстрел от дистанция. Той мина опасно близо над напречната греда.

В последния четвърт час на двубоя темпото спадна и двата отбора предпочетоха да не рискуват с необмислени действия. Играта се накъса и чистите голови положения лисваха, като и двата отбора спокойно изчакаха последния съдийски сигнал, който узакони участието на словаци и румънци на 1/8-финалите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кой е фаворитът за патриарх