Скопие отговори: В България има македонско малцинство, което е подложено на асимилация

OFFNews 26 юни 2024 в 20:03 5431 11

Новоизбраният премиер на Северна Македония Християн Мицкоски

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Християн Мицкоски

В България има македонско малцинство, а в миналото е проведена "тиха асимилация на македонците в Пиринска Македония".

С тези твърдения новоизбраният премиер на Северна Македония Християн Мицкоски отговори на политическите предупреждения от Румен Радев и Бойко Борисов, че международните договори трябва да се изпълняват. Късно в неделя, при встъпването си в длъжност, Мицкоски заяви, че българите няма да бъдат вписани в македонската конституция: "Този български диктат няма да мине, докато аз съм премиер. И няма да има промени в конституцията".

Новото правителство в Република Северна Македония ясно показва, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" там, заяви днес президентът Румен Радев.

Източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време в името на европейско знаме ограбваха народа и засрамваха и унижаваха страната си. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно за бъдещето на гражданите и държавата и с политици, които нямат намерение да си превиват гръбнака, нямат намерение да подписват всичко, поставено на масата, а политици, които са подготвени да разговарят с аргументи и факти, отговори от Скопие Мицкоски.

Да, като държава, още в началото на 40-те години на миналия век ние признаваме малцинства, между които и българското малцинство. Не оспорваме правото на нашите съграждани, които се чувстват като българи, да се декларират като такива. И това е факт. Но хайде да видим какво се е случвало в историята при нашия източен съсед. И ако се върнете назад в първите години на 40-те години на миналия век и видите резултатите от преброяванията, които са правени в този период и в 50-те години, ще видите, че няколко стотици хиляди граждани на нашата източна съседка са се декларирали като македонци, заяви Християн Мицкоски, цитиран от БТА.

В късните години на 40-те от миналия век десетки учители от Македония в Западна България, в пиринската част на Македония, учели македонците на македонски език, за македонската история, македонската култура, македонските обичаи. Организирани са били театрални представления. Това че след това българските власти, благодарение на водената политика, отнемат това право, води до това да се създаде фрустрация и тиха асимилация на македонците в западната част на България, в Пиринска Македония. И е жалко, че това продължава и в 21-ви век. И днес имаме неоспорим факт, който чрез Съда за правата на човека в Страсбург е потвърден, че в България има македонско малцинство. Има 14 присъди на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, че в България има македонско малцинство, чието право - не да бъде вписано в конституцията, а да се организира в неправителствена организация, за съжаление, заради политици като г-н Радев, е невъзможно. Призовавам за добросъседстки отношения, заедно да намерим решение, защото като добри съседи трябва да разговаряме с аргументи и факти. Да не политизираме това, да не го свеждаме на низки страсти. Този народ направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да му го върне, каза още македонският премиер.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3724

  11

  GB

  27.06 2024 в 18:51

  Процесът е обратен, всъщност. Трябва да е:

  "В България има българско мнозинство, а в миналото е проведена "насилствена" асимилация на българите в Пиринска (и в цялата географска област) Македония", за да изпълнят повелята на източния сатрап и Биг Брадър, да се създаде македонски етнос.

  Има много документи в държавни и в лични архиви.

  210

  10

  Telluris Malus

  27.06 2024 в 09:26

  КентавУр е клеветник.

  2550

  9

  alfakentavur

  27.06 2024 в 07:17

  Тelluris Malus е мимикриращо тролче, което се опитва да изгради фалшив образ, за да му изглеждат истински коментарите, за които му плащат.

  210

  8

  Telluris Malus

  27.06 2024 в 05:55

  Значи макетата гледат ЕС през крив макарони.

  -2674

  7

  Владè

  27.06 2024 в 00:59

  Тролът москофски не е Мицковски , а гумен гадев. Руска слуга до край. Целенасичено , като по заповед от тия , пред които клечи, обърква стореното от разумни българи преди него.
  Какво повче да се каже за слугата на цлафчу тошкоф, те сами слуги на буцитата,шишета и баратушчета.
  Цитирам :
  - Ааааае пич, ти шо не стаеш пръзидент е?
  Оттогава трепти и пърха сърчицето радефшо и е благодарно на тошко слафчоф до живот,че го вкара при " големите".
  Е@@ти падението.

  2104

  6

  Mateevk

  26.06 2024 в 23:13

  Да, естествено - 40-ти и 50-те години са цитират, ама не и това, което е било преди тях и откъде изведнъж са се пръкнали тези македонци, които преди не са и подозирали, че са такива. Имам предвид да речем моята прабаба, баба, леля и вуйчо от Кукуш, които още от рождението си в края на 19 и началото на 20 век все си бяха българи, вкл. и през бурния период на насилствена "македонизация" в края на 40-те години, когато на тези хора им беше обидно да ги пишат в личните документи македонски българи. Затова пак казвам - щом искат македонско малцинство, нека им го дадем, а те да ни дадат македонски паспорти. Та ние сме поне милион или дори два потомци на българи от Македония. Да го видя тогава Мицкоски какви ще ги плещи, като му извадим македонско малцинство по-голямо от собствените му истински македонци в РСМ, които скоро ще са по-малко от албанците там.

  615

  5

  швейк

  26.06 2024 в 23:06

  Московските слуги у нас от години избягват темата и оставят московската пропаганда да сее и жъне. Отдавна трябваше да се публикуват архивите и да се види как първо бият хората да се пишат македонци, а после ги бият да се върнат българи. Нормално е след това да има раздвоение какви са.

  1973

  4

  autogentile

  26.06 2024 в 23:03

  Република “Измишльотина” с нова тъпня! Ииии….. Тито потрива доволно ръце в гроба!

  700

  3

  4I4ATA

  26.06 2024 в 21:55

  Няма никакво македонско малцинство защото такъв етнос не съществува и никога не е съществувал.

  1010

  2

  ПР

  26.06 2024 в 20:55

  Мицкоски е прав.
  Човекът гениално демагогства върху опорките на Коминтерна.Визира 1944-1951 г.Спогодбите/засекретени/ Сталин-Георги Димитров-Коларов-Югов-Тито-Колишевски.Точно тогава,нашата комунистическа паплач,съдейства на Югославия,за създаването на македонска назия,език и история.Точно тогава,Димитров промотира македонско малцинство в Пиринския край.Готов е и да отцепи днешната Благоевградска област.
  Ето върху каква история се фокусира Мицкоски,тролът московски.
   
  X

  За политиката