Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Турция покори 10 от Чехия и ги изхвърли от Европейското първенство

Южната ни съседка показа по-силна психика в един от най-напрегнатите мачове в турнира

Донислав Донев 26 юни 2024 в 23:55 1775 0

Чехия - Турция

Снимка Facebook: UEFA EURO 2024

Арда Гюлер се опитва да пробие защитата на чехите

Турция победи Чехия с 2:1 в напрегнат и динамичен двубой от Група "F" на Европейското първенство, което се провежда в Германия. Срещата се изигра на "Фолкспаркщадион" в Хамбург.

Антонин Барак остави тима си с човек по-малко след като първо получи жълт картон в 10-ата минута за задържане на противников играч, а 9 по-късно бе санкционират с втори жълт и съответно червен за грубост. Турците поведоха в резултата с гол на Хакан Чалханоглу в 51-ата минута. Чехите се върнаха в двубоя в 66-ата когато Томаш Соучек изравни, но Дженк Тосун донесе трите точки за Турция с гол в 4-ата минута на продълженията.

Така южната ни съседка продължава към елиминациите като втори отбор с 6 точки и на 1/8-финалите ще се изправят срещу Австрия. Чехия се сбогува с участието си в турнира, завършвайки на последното място в групата с 1 точка.

Още във втората минута чехите застрашиха сериозно вратата на турците. Антонин Барак стреля точно към вратата на Гюнок, но вратарят отрази. В 15-ата минута Давид Юрашек отправи мощен изстрел от дистанция, но Гюнок улови безпроблемно.

В 20-ата минута пък Антонин Барак получи втори жълт картон. Първият му бе показан в 11-ата минута за задържане. Така чехите останаха човек по-малко. Барак стъпи на крака на Салих Йозджан, а съдията от Румъния Ищван Ковач не се поколеба да покаже втори жълт картон на футболиста.

В следващите минути Турция притисна Чехия в търсене на гол, бидейки с човек повече на терена. Играта обаче се накъса и съдията имаше много работа, за да въдворява ред, като за целта използва и картони.

Въпреки че Чехия бе с 10 души, атаките на тима бяха по-опасни, като в 45-ата минута Давид Юрашек бе изведен вдясно от турската врата и стреля, но Гюнок спаси.

Турците започнаха силно второто полувреме и сравнително бързо след подновяването на играта поведоха в резултата. В 51-та минута след сериозно разбъркване в наказателното поле Юксек намери Хакан Чалханоглу. Капитанът на Турция с мощен удар по диагонала направи 1:0.

Чехия опита да се върне в мач, селекционерът опита да освежи тима си със смени и именно след основна заслуга на един от влезлите на терена в 66-та минута резултатът стана 1:1. След дълго изпълнение на тъч двуметровият Томаш Хори се пребори за висока топка, а след това негов удар беше избит от голлинията. Топката попадна у Томаш Соучек, който на метри то вратата нямаше как да сбърка и направи 1:1.

В 87-ата минута Окай Йокушлу стреля извън наказателното поле, но кълбото мина далеч над вратата. Малко след това Йълмаз напредна, освободи си пространство и стреля силно по земя, но в обсега на вратаря.

В 95-ата минута Дженк тосун все пак донесе успеха на Турция. Той овладя топката пред наказателното поле, освободи си пространство и с мощен шут отбеляза за крайното 1:2.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов