България пак предупреди Македония, че ако я кара така, няма да види ЕС

OFFNews 25 юни 2024 в 19:18 3187 2

министър-председателят на Северна Македония Християн Мицкоски

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Новият македонски премиер Християн Мицкоски

"Министерството на външните работи на Република България настойчиво припомня, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави членки на ЕС и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава. Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания".

Това заявиха от външното ни министерство по повод изявленията на министър-председателя на Северна Македония Християн Мицкоски. Късно в неделя, при встъпването си в длъжност, Мицкоски заяви, че българите няма да бъдат вписани в македонската конституция: "Този български диктат няма да мине, докато аз съм премиер. И няма да има промени в конституцията". 

"Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС. Припомняме, че в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори. Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, вкл. чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна" - заявиха днес от българското външно министерство.

"Също толкова неприемливо е заявеното намерение на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества. Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена" - припомнят от МВнР.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    3

    dolivo

    26.06 2024 в 08:10

    Русия топло е прегърнала Северна Македония в ласкава, миризлива меча прегръдка

    1010

    1

    ПР

    25.06 2024 в 19:46

    РСМ не желае членство в ЕС.По-скоро сънуват някаква нова Югославия,с доминион Сърбия,под могъщото крило на Масква.
    Тотално промити мозъци.
     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024