''Архивраговете Борисов и Радев се сближават и легитимират добрите си отношения''

Това коментира политологът Димитър Ганев

OFFNews 24 юни 2024 в 17:55 23146 0

Социологът от

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Социологът Димитър Ганев

Присъствието на Бойко Борисов в президентството на консултациите при президента Румен Радев легитимира допълнително линията на позитивно отношение, заяви пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователския център "Тренд".

"Борисов от месеци наред показва или неутрално, или по-скоро позитивно отношение спрямо Радев. В нито един момент той не е предприел сериозна критика или атака спрямо президента. И обратното - Радев също не го критикува. (...) Да си припомним, че допреди две години това бяха архивраговете в българската политика. Нищо от това не се вижда на този етап", изтъкна политологът.

Според него с отиването си на "Дондуков" 2 днес Борисов е дал ясна заявка, че ще направи сериозен опит да състави правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Димитър Ганев е категоричен, че основният извод от изборните резултати е, че политическата криза в България не е била разрешена на изборите 2 в 1 на 9 юни.

Той е на мнение,ч е дори да се състави редовен кабинет и не се отиде на предсрочни парламентарни избори наесен, това няма да реши политическата криза в страната, защото вероятно няма да има изкаран цял мандат на този парламент. "Дори да се състави правителство, то ще бъде с ограничен хоризонт", каза Ганев.

По думите му вариантите за правителство са следните:

"Първи - кабинет на малцинството, предложен от ГЕРБ, подкрепен от ДПС, които имат общо 115 гласа, и няколко депутати от парламентарна група, която вероятно няма да запази своята хомогенност. ... Кабинет на ГЕРБ + ДПС може да мине и при по-нисък кворум. Но и при двата варианта много трудно ще може да се управлява с такова мнозинство."

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Онлайн банкиране без такси? Вече е възможно