"Зюддойче цайтунг" нарече Орешарски "безпартийният прагматик"

OFFNews Последна промяна на 26 май 2013 в 15:05 1885 2

Публикацията в германския вестник

Пламен Орешарски получи мандат за съставяне на правителство. Дали безпартийният прагматик ще успее да извади България от кризата, пита журналистът Клаус Брил в коментар за германския вестник "Зюддойче Цайтунг".

"Той добре знае с какво се захваща. "В живота си съм имал и преодолявал немалко предизвикателства, но днешното е най-голямото пред мен", казва 53-годишният Пламен Орешарски. Той трябва да изведе страната от дълбоката социална криза, в която е изпаднала. Но как въобще се стигна дотук, че един безпартиен икономист ще съставя правителство? Това стана възможно благодарение на отказа на двете най-активни фигури в българската политика - Бойко Борисов и Сергей Станишев, припомня анализаторът.

Първият, на когото президентът Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство, бе бившият премиер Бойко Борисов. На изборите на 12 май неговата партия получи най-много гласове. Тъй като обаче ГЕРБ няма коалиционен партньор, а и сама не образува мнозинство - в новия парламент тя ще има 97 от общо 240 депутатски места - на Борисов не му остана нищо друго, освен да върне мандата.

Шефът на социалистите Сергей Станишев пък бе заявил още по време на предизборната борба, че няма амбиции да става премиер. След протестите от февруари и март, които бяха насочени срещу всички партии в страната, Станишев предложи за кандидат-премиер да бъде издигнат Пламен Орешарски, както и в бъдещото правителство да влязат и други безпартийни експерти. И ето че в четвъртък, когато президентът връчи мандата на БСП, Пламен Орешарски бе този, който се захвана със съставянето на ново правителство.

Безпартийният Орешарски има добри са предпоставки за ролята на прагматично ориентирания кризисен мениджър. Той е завършил икономика, натрупал е опит в банки в Ню Йорк и Лондон, както и в Европейската банка за възстановяване и развитие. Дълги години е работил във финансовото министерство. След като няколко години работи и в министерството на финансите, през 1997 година премиерът Иван Костов го назначи за заместник-министър на финансите. От 2005 до 2007 година пък Орешарски бе министър на финансите в коалиционния кабинет на Сергей Станишев.

Навремето Орешарски въведе оспорвания 10-процентен плосък данък, който сега социалистите всъщност искат да премахнат. Партньорите им от ДПС обаче са против подобна стъпка. Що се отнася до искането за съживяване на проекта "Белене", за Орешарски то не е неотложно. Той смята да се захване преди всичко със социалните реформи - стига предложеният от него кабинет да бъде одобрен от парламента. А шансовете му не са никак лоши", завършва публикацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!