Земя ще се отчуждава, след като минат всички дела

Нели Чолашка 31 октомври 2013 в 09:54 2188 4

Връща се старият ред за отчуждаване на имоти.
Връща се старият ред за отчуждаване на имоти.

Държавата първо трябва да плати справедливо обезщетение, след като са минали всички съдебни дела, и едва след това ще има право да вземе частен имот, необходим за инфраструктурно строителство.

Такива промени в Закона за общинската собственост, внесени от Димчо Михалевски от БСП, приеха депутатите на първо четене.

Причината да се промени закона е решение на Конституционния съд (КС) от лятото на тази година, че текстове в този документ и в Закона за държавната собственост са противоконституционни.

С промени в двата нормативни акта от 2010 г. частните имоти се отчуждават незабавно и строителството започва независимо дали се водят дела от собственици, недоволни от обезщетението.

Освен това администрацията не уведомява собственика, а само публикува акта за отчуждаване в Държавен вестник. И така собствениците лесно могат да пропуснат 14-дневния срок за обжалване на отчуждителния акт. 

Проектозаконът на Михалевски предвижда още съкращаване на срока за обжалване от 14 на 7 дни, както и на срока за насрочване на делото от съда на 10 дни от получаване на жалбата.

От ГЕРБ предупредиха управляващите, че ще съжаляват за тези промени, защото изпълнението на инфраструктурните проекти ще се бави много и ще се губят пари от еврофондовете.

Днес бяха гласувани и предложени от ГЕРБ промени в Закона за държавната собственост, които предвиждат предварително изпълнение на отчуждителни процедури, но в конкретни случаи.

Проектозаконът на ГЕРБ обаче не беше приет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови