Земя ще се отчуждава, след като минат всички дела

Нели Чолашка Последна промяна на 31 октомври 2013 в 09:54 1737 4

Връща се старият ред за отчуждаване на имоти.

Държавата първо трябва да плати справедливо обезщетение, след като са минали всички съдебни дела, и едва след това ще има право да вземе частен имот, необходим за инфраструктурно строителство.

Такива промени в Закона за общинската собственост, внесени от Димчо Михалевски от БСП, приеха депутатите на първо четене.

Причината да се промени закона е решение на Конституционния съд (КС) от лятото на тази година, че текстове в този документ и в Закона за държавната собственост са противоконституционни.

С промени в двата нормативни акта от 2010 г. частните имоти се отчуждават незабавно и строителството започва независимо дали се водят дела от собственици, недоволни от обезщетението.

Освен това администрацията не уведомява собственика, а само публикува акта за отчуждаване в Държавен вестник. И така собствениците лесно могат да пропуснат 14-дневния срок за обжалване на отчуждителния акт. 

Проектозаконът на Михалевски предвижда още съкращаване на срока за обжалване от 14 на 7 дни, както и на срока за насрочване на делото от съда на 10 дни от получаване на жалбата.

От ГЕРБ предупредиха управляващите, че ще съжаляват за тези промени, защото изпълнението на инфраструктурните проекти ще се бави много и ще се губят пари от еврофондовете.

Днес бяха гласувани и предложени от ГЕРБ промени в Закона за държавната собственост, които предвиждат предварително изпълнение на отчуждителни процедури, но в конкретни случаи.

Проектозаконът на ГЕРБ обаче не беше приет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2013 в 13:42

Ако Ви отчуждят единственото жилище за важни държавни нужди и ви платят обезщетение за една барачка нейде край гробищата, друга песен ще запеете.

31.10 2013 в 12:20

Той казуса е пак за КС, но не е от сферата на г-н Токушев...
Проблемът с отчуждаванията е, че те не са обичайните такива - трябва ни нещо, планираме го, проектираме го....
Отчужденията в момента са ad hoc и в изпълнение на международен договор. И така пак ни се такова фейса понеже явно ще си нарушим международните договори - с ЕС пак, а сега и с Русия /Южен поток/.
Всъщност Милер вероятно ще набива обръчи, точно по този въпрос утре и за съжаление ще е прав....

31.10 2013 в 11:12

Не само работещ, но и почтен. Защото са присъждани невероятни цени на недвижими имоти - десетократно по-високи от пазарните. Което означава само едно - подкупни съдии. Но това и така вече си е публична тайна.

31.10 2013 в 10:53

Ако имаше работещ съд, тези промени щяха да са смислени.